IAAF verliest sponsoren door doping en corruptie

Afgelopen maandag schreef ik al over de invloed van negatieve publiciteit rondom sporters en sportploegen en de effecten die dat kan hebben op sponsors en sponsordeals. Deze week verscheen een nieuw voorbeeld aan de oppervlakte, en wel rondom de Internationale Atletiekfederatie (IAAF). U weet wel, die internationale atletiekbond die eerst de gehele Russische ploeg uitsloot van internationale atletiekwedstrijden, en vervolgens zelf in dit netwerk betrokken bleek met uitgebreide corruptie tot op het hoogste niveau. Deze negatieve berichtgeving van de afgelopen maanden begint nu ook een negatieve uitwerking te krijgen op sponsoren, met vervelende neveneffecten voor de sport.

Deze week werd namelijk bekend dat Adidas heeft besloten om een contract met een jaarlijkse waarde van 8 miljoen dollar op te zeggen door de dopingperikelen. De verklaring van de Duitse sportgigant luidde als volgt:

“Adidas has a clear anti-doping policy. Therefore, we are in close contact with IAAF to learn more about reform process.”

De deur is dus nog niet in zijn geheel dicht, maar dat het contract alvast is opgezegd is geen goed teken. De sponsoren zullen nu immers ook niet in de rij staan om in het gat van Adidas te springen, met negatieve financiële effecten voor de internationale atletiekwereld. Daarnaast staat volgens Sportspromedia.com ook het partnership met het Japanse commerciële marketingbureau Dentsu op de tocht. Dentsu sloot namens de IAAF de contracten met Canon, Toyota, Seiko, TDK, TBS en Mondo. Ook voor Dentsu vormt de negatieve publiciteit rondom de IAAF nu een grote bedreiging voor de bedrijfsvoering.

Het is te hopen dat de IAAF snel schoon schip maakt met het verleden en een toekomst zonder corruptieschandelen en ook met minder dopingschandelen tegemoet zal gaan. Deze negatieve bijeffecten laten immers ook hun effecten na op de “schone” topsport die de moeder aller sporten ons ook bieden kan.

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.