Mist tennissend Nederland een topsportcultuur of financiën?

Een interessant interview met Paul Haarhuis, vorige week, in het Algemeen Dagblad. Waar in hetzelfde weekend de Nederlandse tennissters stuntten door in en tegen Rusland het Fed-cup duel winnend af te sluiten, deelde Haarhuis zijn inzichten over het gebrek aan topsportcultuur in Nederland, dat volgens hem de oorzaak is van de mindere resultaten van de vaderlandse tennistop.

“Wij hoeven nergens aan te ontsnappen. Onze jeugd ontbreekt het aan niets. We hebben het te goed.”

De welvaart in Nederland als oorzaak voor mindere tennisprestaties dus, vooral in vergelijking met landen als Rusland en Polen.

“Als je het in die landen kan maken in de sport, biedt dat een uitweg aan de economische omstandigheden. Het wordt volop gestimuleerd. In Nederland missen we die topsportcultuur. Zeggen we: maak je wel eerst school af? Logisch hoor, ik ben zelf niet anders. (…) Maar denk je dat Russische en Tsjechische ouders ook tegen hun dochter zeggen: maak eerst je school af? Nogmaals, ik vel geen oordeel. Ik vind school ook superbelangrijk. Maar dit zijn wel de verschillen.”

Opvallend, aangezien Raemon Sluiter enkele maanden geleden het gebrek aan Nederlandse tennisprestaties juist te wijten vond aan het gebrek aan financiële middelen van de Nederlandse tennisbond KNLTB. Dit verhaal staat haaks op de verhalen van Sluiter. Maar wie heeft er gelijk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.