De Icederby en de sexiness van schaatsen

Het schaatsen is in ontwikkeling. De sport van oude mannetjes die rondetijden in schriftjes schrijven, probeert zichzelf uit alle macht aantrekkelijker te maken. Vorig jaar schreef ik al over de ontwikkeling rondom de teamsprint, en deze zomer heeft de Internationale Schaatsunie (ISU) een nieuw konijn uit de hoge goed goedgekeurd: de zogenaamde Icederby.

De Icederby, een idee van de Nederlandse schaatsbond KNSB, is een ontmoeting op het ijs tussen de langebaanschaatsers en de shorttrackers. De ISU keurde de derby slechts goed omdat er niet gegokt zou mogen worden op deze wedstrijden, maar dat mag de pret niet drukken, zo staat te lezen in het persbericht van de KNSB en op NU.nl:

“Icederby Int’l en de KNSB zijn zeer verheugd, omdat zo samen kan worden gewerkt aan de wereldwijde promotie en innovatie van de schaatssport.”

Eerder had de ISU de Icederby van Dubai in 2014 nog weten te dwarsbomen, door te dreigen de deelnemende schaatsers te zullen schorsen. Onder andere topschaatser Mark Tuitert protesteerde tegen die dreigementen met een brief aan de Europese Commissie. Hij laat tegenover NU.nl weten blij te zijn dat op deze manier meer ruimte komt voor commerciële initiatieven.

Ik weet niet of het schaatsen op de lange termijn een toekomst ziet in de Icederby, maar ik vind het een goede poging van de KNSB om iets nieuws te proberen. Wie niets probeert, verandert ook niets. Het shorttrack is als sport veel spectaculairder en aantrekkelijker voor het grote publiek. Wellicht dat het langebaanschaatsen van de ontmoeting met het shorttrack kan profiteren, of nieuwe ideeën kan opdoen voor wedstrijden op de langebaan. En wellicht groeit deze wedstrijd wel uit tot een internationaal schaatsspektakel, en dan mogen wij als Nederlanders ook onze handen dichtknijpen.

Hoewel we namelijk allemaal hebben staan juichen om die vele gouden plakken van Sotsji, is het schaatsen gebaat van een internationaal brede top. Alleen dat kan het schaatsen immers naar een hoger mondiaal niveau tillen, en weg van de schrijvende oude mannetjes achter de tv of op de tribune.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.