De Icederby-uitspraak en de macht van de sportbonden

Wereldwijde sportfederaties heersen over de sport. Kijk maar naar de FIFA, die miljarden verdient aan het voetbal. Wanneer er aan de macht van de sportbonden wordt gezeten, reageren ze dan ook als een wesp gestoken. Zo speelt de FIBA hoog spel met de Euroleague in het basketbal, en schreef ik eerder ook over de Icederby in het schaatsen. De internationale schaatsunie ISU verbood schaatsers deel te nemen aan de Icederby, op straffe van uitsluiting bij de ISU-competities. Gisteren deed de Europese Commissie uitspraak naar aanleiding van de klacht van oud-schaatser Mark Tuitert en oud-shorttracker Niels Kerstholt. Wat blijkt? Het ISU-dreigement om schaatsers uit te sluiten is buitensporig.

EU-commissaris Margrethe Vestager licht toe:

“International sports governing bodies play a unique role in setting the rules of the game and ensuring standards of conduct. They are responsible for both the health and safety of athletes and for the integrity of competitions. We have concerns that the penalties the ISU imposes on skaters through its eligibility rules are not aimed at preserving high standards in sport but rather serve to maintain the ISU’s control over speed skating. The ISU now has the opportunity to reply to our concerns”.

Hoewel de ISU afgelopen juli wél instemde met de organisatie van een Icederby in de loop van 2017 in de Gelredome, wordt het nu dus op de vingers getikt voor monopolistisch gedrag. Een uitspraak die in potentie grootscheepse gevolgen heeft voor het gedrag van sportbonden. Denk aan het eerder aangehaalde voorbeeld van de Euroleague en de FIBA. De FIBA dreigde immers samen met nationale sportbonden basketbalclubs uit te sluiten van de nationale competities, als deze teams zouden deelnemen aan Euroleague-competities. En wat te denken van het opeisen van voetbalinternationals door nationale bonden? In potentie heeft deze uitspraak van de Europese Commissie dus grote gevolgen voor het sportlandschap. Interessant hoe dit zich verder zal gaan ontwikkelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.