Het project: #TheHague3x3Challenger “Pleintjesbasketbal”

Twee weken geleden was er in het centrum van Den Haag waar topbasketbal te bewonderen. De 3×3 The Hague Challenger vond namelijk plaats en daar waren niet alleen enkele Oranje-internationals die in actie kwamen, maar ook de wereldkampioenen van Novi Sad. 3×3 basketball komt letterlijk van de pleintjes en vormt de rijzende ster van het internationale basketbal; zo werd ook bekend dat het tijdens de Spelen van 2020 in Tokyo Olympisch zal zijn! En niet onbelangrijk; de Nederlandse teams behoren tot de wereldtop (de mannen wonnen immers brons op het EK). En dat is in de originele basketbalsport wel anders.

De regels
Grofweg verschilt 3×3 basketbal van het originele basketbal doordat je voortdurend zelfstandig door mag wisselen, je op één basket speelt en er maar drie man per team op het veld staan. Voor een meer in-depth filmpje van de wijzigingen zie hieronder.

Ervaring
Wat opviel was dat de publieke belangstelling op het Plein in Den Haag, ondanks het prachtige weer, enigszins tegenviel. Nederland is geen basketballand, ondanks dat de toppers zodanig dichtbij waren dat je ze bijna kon aanraken. Bovendien was het evenement niet groots vermarkt en moet de 3×3-sport nog groeien. De vergelijking met beachvolleybal wordt regelmatig getrokken; dat is ook een variant op de “originele” sport die op straat werd beoefend, Olympisch werd, en inmiddels tot één van de spectaculairdere onderdelen op de Spelen is uitgegroeid. 3×3 basketbal heeft ook de potentie. Zeker doordat de evenementen van origine op straat plaatsvinden, is er ook een aantrekkelijke locatie voor deze toernooien op te tuigen. Het Plein in Den Haag is daar een voorbeeld van, maar ook het Museumplein in Amsterdam, waar begin juli het EK zal worden georganiseerd.

Dat is meteen één van de redenen waarom de FIBA zo hard heeft gelobbyd om het op de internationale agenda te krijgen. Immers, de internationale basketbalfederatie heeft niet alleen weinig grip op de twee grootste competities de NBA en de Euroleague, die beiden niet door de FIBA georganiseerd worden, maar slaagt er ook niet meer in om het Olympisch basketbaltoernooi te laten glanzen. De Amerikaanse overmacht is de laatste twaalf jaar immers simpelweg te groot. Het spectaculaire en snelle 3×3-basketbal vormt hier een mooi alternatief voor.

Het WK 3×3 basketbal wordt eveneens in Amsterdam georganiseerd, maar dan in 2019. Ook dat belooft wat goeds, zeker in een pre-Olympisch jaar. Dat wordt de data in de gaten houden voor de sportliefhebber!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.