Voetbalbond zoekt Winnaars van Morgen

Afgelopen week hoorden we weer eens van hem: Guus Hiddink, de bondscoach die er (samen met zijn opvolger en assistent Danny Blind) met Oranje niet in slaagde om het EK voetbal van vorig jaar in Frankrijk te bereiken. Toch durft hij het tegenover SNTV aan om een aantal kritische noten te kraken over de Nederlandse bond, die volgens hem lijdt aan een gebrek aan (toekomst)visie. Hij geeft Duitsland als voorbeeld van hoe het wel kan.

“Je moet je langetermijnstrategie volgen en niet in paniek raken als er zich geen grote talenten aandienen op het grootste podium. De Nederlandse bond had geen goede filosofie. Er was geen goed management om een, twee of drie stappen vooruit te denken.

(…)

Het voetbal gaat altijd in golfbewegingen. Nederland beweegt een beetje in een dalende lijn. We hebben nu Arjen Robben en Robin van Persie. Maar zij zijn nu ook een jaartje ouder, ze zijn dertig plus. Er zijn nu geen hele grote talenten die zichzelf aanbieden op het grote podium. Dat moet je accepteren. Maar in de tussentijd moet je vasthouden aan je strategie en niet in paniek raken.

(…)

Joachim Löw is nu al vele jaren bondscoach. Spelers komen en gaan en hebben succes, maar de filosofie blijft dezelfde. Zo kan hij bij de Confederations Cup een jong team opstellen. Dat is de juist strategie voor nationale ploegen.”

Misschien heeft het Nederlandse voetbal wel een crisis nodig zoals de huidige, om eens na te denken wat er nu echt beter moet. In de Voetbal International van afgelopen week stond een interessant artikel over hoe de bond het aan zou moeten pakken, waarin eveneens de parallel met de Duitse bond werd getrokken. Volgens onder meer de Duitse oud-NEC-trainer Peter Hyballa is de oplossing om te investeren in met name jeugdtrainers; alleen daarmee kun je het aanwezige talent zo optimaal mogelijk ontluiken.

De KNVB heeft een dergelijke visie. Het heet Winnaars van Morgen en verscheen vorig jaar, maar de destijds verantwoordelijke technisch manager Jelle Goes, en de technisch directeur Hans van Breukelen die het plan zou gaan uitvoeren, zijn inmiddels beiden vertrokken. De bond is stuurloos, want vrijwel de gehele directie ontbreekt. Het maakt dat de KNVB momenteel de grootste crisis aller tijden doormaakt.

Het is interessant om te zien wat er gaat gebeuren. Welke nieuwe directeuren zullen de lijn gaan uitzetten en ondersteunen zij het rapport Winnaars van Morgen? Zullen zij die visie gaan volgen of gaan zij toch weer een andere richting op? En belangrijker nog, wordt daarbij ook gekeken naar Duitsland en ook België, waar na een grote crisis (onder meer naar Nederlands voorbeeld) is geïnvesteerd in de kwaliteit van (jeugd)trainers?

Eén ding is zeker, er is op dit moment nog geen licht aan het einde van de tunnel. Enkel een stevig, gestructureerd, capabel en stabiel bestuur kan de bond nu de juiste richting op bewegen. En dan volgen de kwaliteiten die Hiddink vorige week zo bekritiseerde, vanzelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.