KNZB wil vluchtelingen aan de zwemles

De afgelopen jaren is het aantal asielzoekers in Nederland toegenomen, met name uit de Afrikaanse landen en uit Syrië. Nadat deze mensen onderdak hebben gevonden en ook steeds meer naar school gaan, kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Afgelopen maandag overleed een 16-jarige asielzoeker uit Syrië in een zwembad, waar dat twee jaar geleden ook al gebeurde met een meisje tijdens de zwemles. Het zorgde ervoor dat ook de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) zich mengde in het zwemmen-en-asielzoekers-debat. Alice Schols van de KNZB tegenover de NOS:

“Bijna alle Nederlanders kunnen zwemmen. Bij goed weer gaan we dat ook massaal recreatief doen, waardoor het voor asielzoekers er heel makkelijk uitziet. Dan denken ze: o, dit kan ik ook. Nederland is een waterland, en dat is voor veel culturen anders.”

Daarom pleit de KNZB voor extra zwemlessen voor asielzoekers en daarnaast extra voorlichting over de gevaren van het water. Ook zouden de badmeesters van dienst extra alert moeten zijn. De KNZB benadrukte afgelopen dinsdag op haar website het belang van haar eigen missie om iedereen in Nederland te leren zwemmen.

Wat mij betreft is het gezond en goed dat de KNZB zich mengt in deze discussie. De zwembond speelt een belangrijke rol in het vormgeven van de zwemlessen in Nederland en dus ook bij het schoolzwemmen. Bovendien past het bij haar eigen visie om iedereen in Nederland te leren zwemmen. Dat geldt dus ook voor de asielzoekers en het past bij hun integratie.

Tegelijkertijd is het interessant om na te gaan hoe ver de invloed van de bond hierin reikt. In sommige gemeentes is het schoolzwemmen immers al afgeschaft. De bonden blijven afhankelijk van de gemeentes voor financiering van dergelijke initiatieven. Toch heeft de zwembond hier een maatschappelijke rol om het belang van (goede) zwemlessen te onderstrepen. Een algemeen belang dat ook de veiligheid van Nederlanders betreft, niet enkel de volksgezondheid door beweging te stimuleren. Ik hoop daarom ook dat de overheid de door de KNZB aangereikte hand aanneemt, en voor de financiering zorgt om niet alleen het schoolzwemmen weer in alle gemeentes uit te rollen, maar ook zwemlessen naar de asielzoekerscentra te brengen. Het zou anders onvermijdelijke ongevallen zeker doen voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.