Wie?

Dit blog over sportbestuurders is geschreven door Mart Waterval. Zelf geen bestuurder in de sport, maar wel manager en geïntrigeerd door de sportwereld. Van jongs af aan volg ik alle verschillende sporten die je maar kunt opnoemen. Voetbal, tennis, basketbal, alle sporten op de Olympische Spelen; zelfs darts heeft regelmatig mijn televisieschermen bereikt. Daar is echter weinig bijzonders aan. Sport roept passie en emotie op, en dat trekt veel mensen. Zelf sportte ik ook: tennis, tafeltennis, basketbal, en inmiddels heb ik twee marathons gelopen (PR: 3:38:17, en ja daar ben ik best wel trots op).

Na mijn studie Geschiedenis en Bestuurskunde ben ik begonnen met werken bij PostNL, alwaar ik het management traineeship heb voltooid. Inmiddels ben ik werkzaam als Manager Datamanagement. Een hele andere sector waarin ik in veel interessante situaties terecht kom, goed kan groeien en veel leer! Echter, de sportwereld trekt mij nog steeds, en niet alleen op zondagmiddag achter de televisie. Helaas zal het mij nooit lukken om als topsporter te schitteren. Een gebrek aan talent. Momenteel heb ik mijzelf als doel gesteld om me voortdurend te ontwikkelen in de functies die ik doe. Wie weet, kom ik dan zelf uiteindelijk ook nog wel eens in de sportwereld terecht.

Mij fascineert de organisatie van grote evenementen, maar ook de manier waarop sportbestuurders zich manifesteren. Soms lijkt hun verschijning zelfs invloed te hebben op de prestaties van topsporters zelf. De bestuurlijke chaos zoals we die bij Ajax ten tijde van de “fluwelen revolutie” van Johan Cruijff zagen is daarvan een voorbeeld, maar ook de financiële problemen bij voetbalclubs als FC Twente en Feyenoord en de Nederlandse basketbalploeg. Via dit blog ga ik uit persoonlijke interesse proberen het mysterie van “de sportbestuurder” te ontrafelen. Daarover elders meer.

Voor vragen, opmerkingen, tips of andere gevraagde of ongevraagde adviezen, stuur me een mailtje op info@desportbestuurder.nl.

2 reacties

 • Job van Beekhoven

  Hi Martin,
  Heb je al iets van een managementsamenvatting beschikbaar? Mij is niet helemaal duidelijk (heb wel een idee afgaande op de titel) wat de strekking is van de interviews. Sowieso top dat je aandacht besteedt aan de sportbestuurder!
  Grt,
  Job van Beekhoven
  Bestuurslid knbsb

  • Ha Job,

   Mijn naam is Mart :).

   Ik heb geen managementsamenvatting liggen, het is dan ook geen wetenschappelijk onderzoek maar mijn persoonlijke zoektocht door het sportbestuur. In het boek komen de belangrijkste uitdagingen van de sportbestuurders van deze tijd aan bod. Dus: hoe moet je je organisatie inrichten, wat is de rol van sportbonden, wat is een topsportmentaliteit, hoe leg je de weg naar de top af, hoe ga je om met doping, corruptie, innovatie en het “glazen plafond” voor vrouwen, en moeten we de Spelen in Nederland organiseren?

   Mocht je vragen hebben, dan hoor ik het wel!

   Groetjes Mart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.