Introductie – De sportbestuurder

Het beroep van bestuurder in de sport is niet eenvoudig. Vooral bestuurders in het voetbal moeten niet alleen hun eigen organisatie op de rails houden, maar dienen ook nog te dealen met de publieke opinie en grote supportersscharen. Zeker wanneer deze supporters zich tegen je keren is dat geen sinecure. Ruud Gullit vond zichzelf als hoofdtrainer van Feyenoord al eens “niet te benijden”, maar voor bestuurders in een betaald voetbal organisatie kunnen de nadelen nog eens zwaarder wegen. Zij hebben immers niet per definitie een achtergrond in de topsport, en staan vaak bekend als passanten. Voorbeelden te over: Rik van den Boog, Sepp Blatter. Ook in andere sporten groeien bestuurders uit tot bekende publieke figuren, veelal door de organisatie van grote toernooien of – bij wat meer pech – (financiële) schandalen.

Toch heeft de sportwereld iets unieks. Voor vele Nederlanders is de sport die zij beoefenen de “belangrijkste bijzaak van de wereld”. Kleine jongetjes slapen met voetbalshirts en voetballen in bed. Mannen en vrouwen van middelbare leeftijd trainen maandenlang om een marathon te volbrengen. Het dorp loopt uit als de plaatselijke volleybalvereniging de titel bemachtigt. Wanneer het Nederlands elftal speelt, is er geen kip op straat te bekennen. Willekeurige Nederlanders hebben het nog steeds over het legendarische commentaar van Hans van Zetten tijdens de Olympische Zomerspelen van Londen, toen Epke Zonderland een gouden medaille won. Sport maakt iets los in mensen. Niet alleen passie en hartstocht, maar het verbindt mensen ook. Nederland is nooit meer één dan wanneer het Nederlands elftal speelt op een WK of EK voetbal.

Het moet fantastisch zijn om deel uit te mogen maken van de passionele sportwereld, zeker wanneer je niet (meer) in staat bent om als sporter zelf aan de top te staan. Dan maar als bestuurder, zouden de bobo’s gedacht kunnen hebben. Of dachten zij iets anders, toen zij hun stappen zetten in de wereld van sportbestuurders?

Ik ga de komende tijd op zoek naar “De Sportbestuurder”. Wat drijft hem? Waarom heeft hij het carrièrepad gekozen dat hij heeft gekozen? En belangrijker nog: wat maakt een goede sportbestuurder?  Door middel van interviews met sportbestuurders van verschillend pluimage hoop ik de antwoorden op deze vragen te vinden, en tussendoor nog iets te leren van de managers van de Nederlandse sportwereld. Ik beschrijf mijn reis langs het sportbestuur van Nederland op dit blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.