Het project: Tourstart Utrecht

Naast het WK Beachvolleybal vond nog een ander, grootser sportevenement plaats in Nederland: de start van de Tour de France in Utrecht. Het zal niemand zijn ontgaan. En net als het WK Beachvolleybal was de tourstart in Utrecht een voorbeeld van een waar sportfestijn, zij het iets minder innovatief.

De aanloop naar de Grand Départ was echter zo grand als je zou mogen verwachten. Op televisie waren al de hele week voorbeschouwingen te zien over de Tour de France. Utrecht kleurde al wekenlang geel, wit met rode stippen en in de andere Tour-kleuren. Als ik de NOS diende te geloven, dan waren Jan Janssen en Joop Zoetemelk niet uit het Utrechtse straatbeeld weg te slaan – iets wat een vriend van mij uit het Utrechtse ook bevestigde, aangezien Zoetemelk in de plaatselijke Jumbo werd gesignaleerd.

Ook ik reisde af naar Utrecht, afgelopen zaterdag; en dat stelde me allerminst teleur. Wat was de proloog een fantastisch georganiseerd evenement. Een parcours midden door de binnenstad met een start naast het Centraal Station (zeer supportersvriendelijk). Andere plaatsen aan het parcours te voet te bewandelen. Festivals en grote schermen in de stad. Utrecht was klaar voor de start, en klaar voor het geel van Tom Dumoulin. Het weer was wellicht iets te warm om urenlang achtereen in de zon naar de renners te kijken, al weerhield dat velen niet ervan om in ontbloot bovenlijf urenlang met een biertje in de hand van de wielrenners te genieten. (Gezien op tv: “Verbrand? Dat moet je ervoor over hebben. Nee, ik heb me ook niet ingesmeerd, dat moet je ervoor over hebben.”)

Het feit dat de start van de Tour de France voor het eerst sinds 2012 weer eens een tijdrit betrof, maakte het spektakel af. Eén voor één passeerden de renners, waardoor zij optimaal gepresenteerd konden worden aan het publiek. Alle Nederlanders werden met luid gejuich begroet en zij kregen vleugels – met fantastische prestaties als gevolg. Jammer genoeg kon ‘onze’ Tom niet aan de tijd van Rohan Dennis komen na een slopend spannende tijdrit, maar dat kon de pret echt niet drukken. Utrecht feestte nog even door (naar verluidt ongeveer 75.000 mensen) in de Tourroes en viel uiteindelijk pas diep in de nacht in slaap, om vanmorgen de renners nog even onder de Dom door te zien rijden. Een prachtig besluit van een geweldig Tourweekend, waarin ‘wij’ Nederlanders onze fantastische organisatiekunsten voor sportevenementen nog eens hebben bevestigd.

Tourstart Utrecht – 20150704

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.