Europese Spelen 2019: zelfs dubbeltje op eerste rang is te duur

Eeuwig zonde. Het is alweer anderhalve maand geleden en het was een nieuwsbericht in de kantlijn, maar NOC*NSF heeft op 10 juni besloten om de organisatie van de Europese Spelen terug te geven. Het evenement dat dit jaar in Bakoe in Azerbaijan voor het eerst was georganiseerd, zou in 2019 in Nederland plaatsvinden. Het Rijk, de provincies en de steden zouden gezamenlijk 57,5 miljoen euro neer moeten tellen om de organisatie mogelijk te maken, maar daar zagen zij vanaf. Ook de sportbonden zouden al niets bijdragen. Het betekende de dood van de organisatie van het evenement in Nederland.

Goedkope blauwdruk voor de toekomst
Ja, we zitten midden in een crisis, en ja, de miljoenen kun je ook op een andere manier investeren. Maar toch, 57,5 miljoen is relatief gezien een schijntje. De organisatie van de Winterspelen in Sotsji (2014) kostte 35 miljard euro, en die van de Winterspelen in Vancouver (2010) 5 miljard euro. Een nieuwe Kuip zou 313 miljoen euro gaan kosten, nog altijd het zesvoudige van de organisatie van de Europese Spelen.

De Europese Spelen in Nederland zouden een blauwdruk moeten worden voor organisatiecomités in de toekomst. Er was geen dure openingsceremonie gepland. De evenementen zouden in bestaande sporthallen en op bestaande locaties worden gepland. Het zou geen prestigeproject worden, geen speeltje van rijk olieland, zoals de Spelen van Sotsji en de WK’s in Rusland en Qatar. Nee, het zou het evenement van de toekomst moeten worden. Daarom was de reactie van de koepelbond als volgt: “NOC*NSF begrijpt dit besluit van de overheden niet en ziet dit als een gebrek aan visie op de toekomst van de grote sportevenementen.”

Geen Europese Spelen: welke evenementen dan wel?
De overheden lijken ook onvoldoende in te schatten hoeveel positieve neveneffecten een dergelijk evenement kunnen hebben op een land. Miljoenen kinderen komen in aanraking met vele sporten, soms zelfs sporten waarvan ze nooit hebben gehoord. Nederland zou extra bezoekers en toeristen trekken (zij het dat de Europese Spelen vooralsnog weinig populair zijn) en bovendien had Nederland zijn innovatieve en ondernemende karakter kunnen onderstrepen. De overheden kozen er echter voor om hun geld ergens anders in te investeren. Op zich niets mis mee, zij zijn er immers om dergelijke keuzes te maken, maar voor de Nederlandse sportwereld ontzettend jammer en een gemiste kans om voor een dubbeltje op de eerste rang te zitten.

De vraag is nu: op welke evenementen richt Nederland zich dan wel? Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ondersteunt de organisatie van topsportevenementen nog steeds, gezien de Sportevenementenkalender. Ik ben dan ook benieuwd aan welke evenementen de Nederlandse overheden hun steun dan wel willen verlenen, of dat zij alleen gratis willen meeprofiteren van de positieve neveneffecten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.