Ook het tennis denivelleert op basis van financiële mogelijkheden

Vorige week las ik een interessant artikel over de begeleiding van de vaderlandse toptennissers op de internationale toernooien. Blijkbaar hebben onze tennissers, op Robin Haase en Kiki Bertens na, onvoldoende financiële middelen om fulltime begeleid te worden door een coach. Volgens Raemon Sluiter, de nieuwe coach van Bertens, zouden “een stuk of vijf spelers” liefst “vijftig plekken hoger” kunnen staan. Eén van die spelers, Richel Hoogenkamp, slaagde er bijvoorbeeld in om de tweede ronde van Wimbledon te bereiken, maar is nog niet uit de kosten. Zij beklaagde zich er al over bij de nationale tennisbond; bondscoach Paul Haarhuis staat te weinig tot haar beschikking.

Huilen Sluiter en Hoogenkamp tranen met tuiten? Immers, als de Nederlandse tennissers beter zouden presteren, dan zouden ze ook voldoende financiële middelen hebben om zichzelf te bedruipen op de world tour. De crux zit hem echter in de financiële middelen van de nationale tennisbond KNLTB. Sluiter: “De KNLTB vindt dat spelers na Jong Oranje op eigen benen moeten staan, zij zetten in op de jeugd. En Nederland heeft niet de luxe van de vier landen met een Grand Slam, die jaarlijks tientallen miljoenen euro’s binnenkrijgen.”

Simpel gezegd, de KNLTB heeft in verhouding te weinig geld met andere bonden, waardoor het Nederlandse tennis afdruipt naar een (nog) bedenkelijker niveau. De tennisbond moet flink investeren in breedtesport (ook niet onbelangrijk) en ontbeert een hoofdsponsor. Het is dus niet zo dat er iets aan het beleid van de KNLTB ontbreekt, want zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid en gigantische ledenaantal vereisen investeringen in de breedte. Paul Haarhuis probeert nu wel een “Team NL” op te zetten, waaruit zes coaches betaald kunnen worden die de vaderlandse toptennissers begeleiden, maar de vraag is of hij hierin slaagt. Hoewel het budget “slechts” een half miljoen euro zou bedragen, is het hem nog niet gelukt om dit bij elkaar te schrapen.

Ik had nooit gedacht dat het tennis leed aan dezelfde kwaal als het profvoetbal. Op basis van financiële mogelijkheden denivelleert de tennissport op dezelfde manier als het voetbal. Hoewel? Tennis is dermate individueel, dat een mondiaal toptalent altijd bovendrijft. Misschien moeten we dus maar gewoon hopen dat er een baby met de capaciteiten van Roger Federer in Nederland geboren wordt. De plaats op de wereldranglijst begint en eindigt immers altijd met talent.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.