#Eurohockey2015: niet altijd geldt “hoe meer zielen, hoe meer vreugd”

Het is de afgelopen jaren een trend om het aantal deelnemende landen aan eindtoernooien uit te breiden. Het EK basketbal wordt sinds 2011 verspeeld met 24 landen in plaats van 16, waardoor de Nederlandse basketbalheren zich voor het eerst sinds 25 jaar ook weer eens wisten te plaatsen (nog steeds een stunt). Het EK voetbal in Frankrijk zal volgend jaar voor het eerst met 24 landen worden afgewerkt in plaats van 16. Waarschijnlijk liggen hieraan commerciële overwegingen ten grondslag: meer deelnemende landen betekent meer toeschouwers, meer televisie-aandacht, meer sponsorgelden en de opwaartse spiraal die hiermee gepaard gaat.

Doelsaldo -26
Dat meer niet altijd beter is, bewijst het EK hockey deze week. Hoewel dit toernooi in Londen slechts met de beste acht landen (!) wordt afgewerkt, zijn er verschillende teams als toerist afgereisd naar Engeland – zo lijkt het. De Nederlandse hockeymannen wonnen dinsdag met 8-0 van Rusland. Op zichzelf niet zo bijzonder, gezien de wereldklasse van Oranje, ware het niet dat Rusland eerder ook al met 10-1 van Engeland had verloren, en met 9-0 van Spanje (wat resulteert in een prachtig doelsaldo van -26). Het moge duidelijk zijn dat Rusland met weinig ambities naar Londen kan zijn gekomen. Bij de dames heeft het team van Polen inmiddels al met 9-0 van Oranje verloren en met 4-1 van België.

Wachten op tegenstand
Dit soort uitslagen hebben – zeker op eindrondes – niets met topsport te maken. Uit commercieel belang mag dan gekozen worden voor uitbreiding van grote toernooien, voor het niveau van de sport is het wellicht het beste om wat minder teams uit te nodigen. Dan blijven er tenminste interessante duels voor de toeschouwers over, en moet er geen ellenlange, saaie en zinloze poulefase worden afgewerkt voordat het toernooi echt van start gaat. Voor Oranje is het op dit EK hockey immers wachten op de serieuze tegenstand in de knock-outfase.

Andere opties?
Ik heb te weinig verstand van de hockeysport om te bepalen wat een betere oplossing zou zijn, maar ik zou me kunnen voorstellen dat een andere toernooiopzet een verbetering betekent. Het gemiddelde niveau van de deelnemende teams zal dan immers stijgen. Suggesties zijn een Final Four eindfase (alleen halve finales en een finale op de eindronde, maar wellicht is dat wel erg kort), of een poule van vier landen met twee duels per tegenstander (totaal zes duels) en een finale, of een poule van zes landen met een finale. Met deze suggesties zullen de toppers vaker tegen elkaar spelen en wordt de spanning in alle wedstrijden gegarandeerd. Op die manier zijn alle wedstrijden op een EK ook echt wedstrijden, en alleen op die manier kan een eindtoernooi écht serieus worden genomen.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.