Het project: #Eurobasket2015 en #Euro2020

Afgelopen week was ik naar Kroatië gevlogen om daar het Nederlands basketbalteam te volgen op het eerste EK sinds 25 jaar. Kroatië, omdat het organiserende land Oekraïne door oorlog was verscheurd, was één van de vier speellanden voor de poulefase. #Eurobasket2015 heeft een opzet vergelijkbaar met dat van #Euro2020; vier steden in Europa zijn gastheer van de poulefase, Lille zal vanaf vandaag de knock-outfase hosten. In 2012 schreef ik al eens een lovende column over dit idee.

Een dergelijke opzet heeft veel voordelen. De organisatie van een evenement slurpt veel minder geld en blijft dus haalbaar, ook voor minder grote landen (of landen met minder olie). Bovendien kunnen veel fans meegenieten van de duels.

Ook na het noodverband van #Eurobasket2015 in levenden lijve te hebben ondervonden, ben ik geen tegenstander van het idee van spreiding van pouleduels over Europa. Toch zie ik nu ook beter de nadelen van een gespreid evenement. De ploegen moeten gedurende het toernooi verplaatsen. De sfeer in het land is niet volledig gericht op het ene evenement. Niet alle landen zitten in één staat. Vanaf de knock-outfase lijkt het toernooi dus pas écht te beginnen.

Het traditionele toernooi dan. Wellicht zijn #Eurobasket2015 en #Euro2020 wel blauwdrukken voor de toekomst, en worden Europese kampioenschappen in de toekomst altijd verspreid over Europa afgewerkt. FIBA Europe heeft alvast laten weten dat de kans bestaat dat ook in 2017 het EK basketbal verspreid over verschillende landen wordt afgewerkt (volgens Wikipedia).

Het hoeft niet eens erg te zijn, nu maken wij als Nederland ook eens kans om gastheer te zijn van een groot toernooi als #Euro2020. Zeker met de tendens om steeds meer landen op toernooien toe te laten (ook al betekent dat niet automatisch dat wij ons plaatsen…) en de Nederlandse politiek die kandidaturen zeer beperkt ondersteunt, bieden dit soort toernooi-opzetten voor ons sportliefhebbers een prachtige uitkomst.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.