Dafne Schippers doet Nederlandse atletiekwereld ontwaken

Twee weken geleden schreef ik dat de Nederlandse Atletiekunie na de successen van Dafne Schippers en (in mindere mate) Sifan Hassan moest doorpakken. De Atletiekunie moest “de boer op” met Schippers en Hassan. Niet alleen voor sponsorgeld, maar ook voor meer leden voor de atletiekverenigingen.

De relatief onverwachte prestaties kunnen mogelijk leiden tot een boost van de atletiek in Nederland, al blijft Hoex sceptisch hierover. “Het hoeft niet automatisch te leiden tot meer leden, al is zij (Schippers, MW) wel een geweldig rolmodel. Het zal zeker helpen, maar of het een schokeffect geeft, weet ik niet.” Niet als je in een hoekje zit en afwacht, inderdaad. De Atletiekunie zou zelf zo’n schokeffect teweeg kunnen brengen.

André Hoogink van de Atletiekunie geeft nu tegen de NOS aan dat het “Dafne-effect” geen wishful thinking blijkt. “We horen wel van verschillende verenigingen dat het aantal leden flink oploopt. Soms bellen verenigingen die plotseling vijftig extra aanmeldingen hebben. Die clubs liggen vooral in het Dafne-gebied, waar ze vandaan komt. Lokaal zorgt de Utrechtse dus voor hypes.”

Het is mij onduidelijk of de Atletiekunie inderdaad actie heeft ondernomen, maar hoe dan ook laat dit zien dat kleinere sporten behoefte hebben aan rolmodellen en aan bevlogenheid. Dafne Schippers heeft een vuurtje losgemaakt voor de atletieksport, het is de taak van de Atletiekunie om dat vuurtje aan te wakkeren.

Dat actie van de Atletiekunie broodnodig is, blijkt wel uit de opmerkingen van Louis van Schaik, bestuurslid van atletiekvereniging AV Lionitas in Leeuwarden. “Je kunt wel veel nieuwe leden krijgen, maar je moet ze wel wat te bieden hebben. Wat dacht je van goede, gediplomeerde trainers? Voor de jeugd hebben wij er nu een stuk of acht, maar door het verwachte Dafne-effect hebben we er zeker nog vier nodig. En die heb je niet een, twee, drie.” Hoogink van de Atletiekunie beaamt dit: “Het is absolute topprioriteit van de Atletiekunie om clubs te ondersteunen bij het vinden van nieuwe trainers en deze mensen goed op te leiden.”

De successen van Dafne Schippers zouden op termijn niet alleen nieuwe sporters in de atletiekwereld moeten opleveren, maar ook extra coaches. Schippers heeft in ieder geval iets teweeg gebracht. De Nederlandse atletiek lijkt wakker te worden. Kleine kinderen willen later als ze opgroeien Dafne Schippers zijn. De Atletiekunie moet er nu voor zorgen dat het vuurtje niet binnen de kortste keren weer wordt gedoofd. Het zou zonde zijn. Schippers heeft de Nederlandse atletiek immers een unieke kans gegeven.