Het project: #DenHaagMarathon

Ik had er de afgelopen weken al naartoe geleefd, maar afgelopen zondag was hij daar dan eindelijk: de Den Haag Marathon, waar ik voor het eerst als Rayonmanager zou opereren.

Den Haag Marathon
De marathon van Den Haag is een relatief kleine stadsmarathon die pas in 2013 voor het eerst werd georganiseerd. Het was in 1998 dat er voor het laatst een marathon werd gelopen. Een groep enthousiastelingen vond dat dit lang genoeg had geduurd – en laten we wel zijn, een stad als Den Haag behoort eigenlijk een marathon te hebben. Daarom heeft Den Haag sinds 2013 weer een marathon, volledig georganiseerd door vrijwilligers. Op de website staat een uitvoerige geschiedenis.

Rayonmanager
Een vacature voor Rayonmanager gaf mij de kans om een blik achter de schermen van de organisatie van een sportevenement te krijgen. Als Rayonmanager ben je verantwoordelijk voor een deel van het parcours – je stuurt de vrijwilligers in jouw gebied aan, zit dicht op de wedstrijd en de verkeersveiligheid en dient bovendien de deelnemersveiligheid en -gezondheid goed in het oog te houden.

De Den Haag Marathon heeft een kleine organisatie, waar veel gebeurt op basis van kennis en inzet van de mensen en structuur niet altijd aanwezig is. Toch lukt het ieder jaar om een marathon te organiseren, al komt daar soms kunst- en vliegwerk bij aan te pas. De organisatie valt of staat met de aanwezigheid van vrijwilligers, en wanneer deze niet komen opdagen heeft dat direct effect op de organisatie. Zo moest de start afgelopen zondag een half uur worden uitgesteld omdat de veiligheid eerder niet gegarandeerd kon worden.

Uiteindelijk ging de marathon toch van start en was het resultaat een prachtige stadsmarathon langs hoogtepunten van Den Haag, en het weer was ook nog eens fantastisch. De deelnemers startten op Lange Voorhout en liepen langs Plein 1813, het Vredespaleis en het strand van Scheveningen naar het Plein, alwaar de finish was. Geen eenvoudig parcours – een extreem snelle marathon zal die van Den Haag niet worden. Maar het is wel een laagdrempelige marathon waarin je de stad Den Haag van een mooi oogpunt te zien krijgt, en het is een hele prestatie dat dit hele evenement uitsluitend door vrijwilligers op de been wordt gehouden.

Geleerd?
Naast een fantastisch evenement heb ik als Rayonmanager ook een prachtige ervaring opgedaan in het aansturen van vrijwilligers (in leeftijd tussen de 16-18 jaar), het bewaken van de verkeersveiligheid en het inplannen van de vrijwilligers langs het parcours. Bovendien ben je als Rayonmanager soms ook crisismanager. Het is belangrijk om op zulke momenten het hoofd koel te houden en rustig de juiste beslissingen te nemen – maar toch snel te blijven schakelen.

Daarom kan ik concluderen dat het invullen van de functie van Rayonmanager mij een prachtig inkijkje heeft gegeven in de organisatie van een topsportevenement als een marathon. Ook vanuit deze positie met verantwoordelijkheid tijdens een topsportevenement blijft het fantastisch om topsport te beleven, en het is erg interessant om zulke evenementen ook eens van een andere kant mee te maken. Dus wie weet; op naar volgend jaar?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.