TEAMKPN Sportfonds voorbeeld perfecte sportsponsoring

Nadat Dafne Schippers goud won, schreef ik al dat er veel potentie is in de synergie tussen sport en bedrijfsleven. Een combinatie, waar niet altijd alles wordt uitgehaald. Er zijn gelukkig ook goede voorbeelden. Het onlangs opgerichte TEAMKPN Sportfonds is hiervan een voorbeeld. Dit sportfonds ondersteunt sportteams op hun weg naar de top.

Het TEAMKPN Sportfonds is door KPN opgezet om teams in kleinere Nederlandse sporten te ondersteunen. Waarom alleen teams? KPN legt het zelf het beste uit:

Bij KPN geloven we namelijk dat excellente dienstverlening valt of staat bij teamwork. Samen de beste prestaties neerzetten en gaan voor het gezamenlijke doel. Net als KPN heeft ieder sportteam zijn eigen, unieke, ultieme doel, waar het zich vaak jaren op voorbereidt en alles voor opzij zet. Of het nu een kwalificatie voor een EK of WK is, of een medaille op de Olympische Spelen.

Om dat te bereiken, moet alles in sportief opzicht kloppen. En natuurlijk moeten er voldoende middelen beschikbaar zijn om de vaak kostbare weg naar dat doel te financieren. Denk aan middelen voor trainingskampen, reis- en verblijfkosten, medische begeleiding of materialen. Juist daar willen we met het TEAMKPN Sportfonds het verschil maken en teams die op weg zijn naar een unieke prestatie dat noodzakelijke steuntje in de rug geven.

Een prachtig voorbeeld van sponsoring in de sport. Het bedrijf vindt sportteams of -organisaties die bij haar passen, terwijl de kleinere sporten ook de ruimte krijgen om zich op topsportgebied te ontwikkelen. NOC*NSF heeft niet heel veel geld ter beschikking, en kiest ervoor om dit geld te investeren in sporten waar direct kans is op Olympisch succes. Een resultaat hiervan is dat kleine sporten klein worden gehouden, en alleen de grote sporten voor het allerhoogste kunnen gaan. Dankzij bedrijfssponsoring kan dit gat ietwat gedicht worden.

Het succes van het TEAMKPN Sportfonds is al bewezen. Niet alleen omdat KPN al enorm veel aandacht heeft gekregen van de media en de marketingactie werd opgepikt door professionals; ook Helden Online pakte dit initiatief al op. Maar behalve deze aandacht voor KPN, is het fonds ook al een groot succes voor de Nederlandse topsport. Dankzij (onder andere) KPN vond het Nederlands mannenbasketbalteam de financiële middelen om naar het EK basketbal in Kroatië af te reizen. De Nederlandse basketbalbond had dit niet kunnen financieren. Ook de waterpolomannen worden door KPN ondersteund. Dat team probeert ook nog vele andere manieren voldoende geld in te zamelen om een gooi te doen naar Olympisch goud. Niet alleen goed voor de sport of voor het bedrijfsleven, maar ook initiatieven die de sport midden in de samenleving plaatsen. Dit wordt steeds belangrijker, want omdat de bomen sinds het begin van de crisis niet meer tot aan de hemel groeien, is er binnen het bedrijfsleven ook steeds minder budget voor sponsoring van topsport.

Ik ben benieuwd welke teams nog meer gesponsord zullen worden door het TEAMKPN Sportfonds, want wat mij betreft is dit een uitstekend voorbeeld van sportsponsoring en sportontwikkeling in een kleiner land als Nederland.

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.