Nieuwe sporten in #Tokio2020 gevolg van nieuw IOC-beleid

Het is nog ver weg, om precies te zijn iets minder dan vijf jaar, en we hebben nog de Spelen van Rio volgend jaar op het programma staan. Toch bereikte het organisatiecomité van de Spelen van Tokio in 2020 de wereldwijde nieuwskanalen. Op de Spelen in de hoofdstad van Japan zullen vijf extra sporten worden toegelaten als gevolg van nieuw beleid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), de organisator van de Olympische Spelen. Waar komt dit beleid vandaan?

Olympische Agenda 2020
Vorig jaar presenteerde het IOC een lijst met verbeteringen die rondom de Olympische Spelen zouden moeten worden doorgevoerd. Dit programma behelsde niet enkel het terugdringen van de kosten van het doen van een bid om de Spelen te organiseren, maar ook hervormingen over het Olympische programma. Het IOC wil van een sportgestuurd programma toe naar een meer evenementgestuurd programma. Dit houdt in dat er meer ruimte komt voor de organisatiecomités om zelf invulling te geven aan het programma van de Spelen, uiteraard gebonden aan de regels van het IOC.

In het kort komt het erop neer dat het IOC een raamwerk heeft geschetst (25 sporten staan sowieso op het programma), naast een gemaximeerde grootte van het evenement. Er vinden bij de zomerspelen maximaal “ongeveer” 310 evenementen plaats, met een maximum van 10.500 atleten en 5.000 coaches en begeleiders (voor de winterspelen gaat het om maximaal 100 evenementen, met 2.900 atleten en 2.000 begeleiders). Dit is nog altijd niet gering, maar beperkt de bewegingsvrijheid van de organisatiecomités. Buiten het raamprogramma mag de organisatie alleen voor die betreffende editie van de Spelen één of meerdere sporten toevoegen. De Olympische Agenda 2020 vindt u overigens hier.

De invulling van Tokio 2020
In 2020 geldt bovenstaande opzet voor het eerst, waardoor Tokio één of meerdere sporten mocht voordragen. Een ware stortvloed aan aanmeldingen stroomde binnen in Japan. 26 geïnteresseerde sportbonden meldden zich aan, waaronder het al jarenlang lobbyende squash (dat aan alle randvoorwaarden van het IOC overigens voldoet). Uiteindelijk koos Tokio voor vijf sporten, waarvan honk- en softbal de grootste sport is. De andere sporten zijn karate, skateboard, sportklimmen en surfen. Het IOC zal volgend jaar besluiten of deze vijf sporten ook daadwerkelijk worden toegelaten tot Tokio 2020, maar er lijkt geen reden te zijn waarom niet.

“We firmly believe that by connecting with youth, bringing to life Olympic Agenda 2020 and the Tokyo 2020 vision, our proposal constitutes the best possible package that will add the most value to the Games.” – Fujio Mitarai, hoofd van het selectiecomité van Tokio 2020.

De sporten die geselecteerd zijn, zijn allerminst onlogisch. Honkbal/softbal is heel populair en Japan en daarom een no-brainer, want voor de toeschouwers een aanwinst. (Dat dit evenement een nieuw evenement is dat in meerdere stadions zal moeten worden afgewerkt, is wel een nadeel overigens). De andere sporten zijn flitsend, spectaculair en daardoor hip en sluiten aan bij de jeugd, zoals Miterai ook aangeeft. Dat een sport als squash, dat wereldwijd door vele miljoenen amateurs wordt beoefend, geen kans krijgt is dan wel weer jammer. Maar over vier jaar is er weer een kans.

Nadelen?
Op het oog is er niets mis met de nieuwe opzet van het IOC. Tokio kan een “eigen” pakket aan sporten samenstellen waarmee het het eigen publiek tevreden kan stellen, en het is een laagdrempelige manier om “moderne” sporten te testen op een Olympisch toernooi. Voor de sporten zelf zal een dergelijk switchend systeem echter chaotisch werken. Vier jaar later wordt het organisatiecomité samengesteld in een ander land en in een andere stad, waardoor de keuzes anders zullen uitpakken. Het geeft de betreffende sporten geen kans om een Olympische traditie op te bouwen. Dit is echter een gevolg van het meer evenementgestuurde beleid van het IOC, waarmee meer verantwoordelijkheid wordt uitbesteed aan de organisatiecomités. De boodschap is helder: sporten moeten blijven vernieuwen en een echte toegevoegde waarde blijven voor het Olympische evenement, en het Olympische evenement zelf moet beter passen bij het land waarin het wordt georganiseerd. Geen slecht idee; nu nog zien hoe deze sporten in de praktijk zullen uitpakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.