Het project: #EKVolleybal2015

2015 zal het jaar ingaan als één van de topjaren van het Nederlandse volleybal. Afgelopen zomer werd nog het #WKBeach2015 georganiseerd, hét schoolvoorbeeld van een fantastisch topsportevenement dat ook nog eens het volleybal op een goede manier in de schijnwerpers zette. Afgelopen week werd dit opgevolgd door het #EKVolleybal2015, dat eveneens de geschiedenis in zal gaan als pure promotie voor de volleybalsport. Het EK volleybal voor dames groeide gedurende de week aan populariteit in de Nederlandse huiskamers, mede door de sterke prestaties van de Oranje dames, waardoor de finalewedstrijden zelfs live op tv werden uitgezonden. Chapeau.

Een tevreden toernooidirecteur
Hoe kan het ook anders dat er in de media vandaag reacties te lezen waren van een tevreden toernooidirecteur, Peter Blangé, ook al was Oranje in de finale relatief kansloos tegen de Russische dames.

“Vooraf zei ik dat dit een geslaagd toernooi zou zijn als we heel veel mensen in de zaal kregen, met een goed team op het veld in een mooie ambiance. Die doelen zijn allemaal bereikt. Het mooiste moment was misschien nog wel toen Nederland zaterdag met 2-0 in sets voor kwam tegen Turkije. Toen waren binnen tien minuten de laatste 1.500 kaarten voor de finale verkocht.”

Toeschouwersrecord
Een finale van een EK vrouwenvolleybal in een uitverkocht Ahoy, dat kan niet anders dan alleen een hoogtepunt zijn. Zeker wanneer er ook nog eens een toeschouwersrecord wordt verbroken. De 11.000 toeschouwers betekenden een verbetering van de 9.600 toeschouwers bij de World League Finale voor mannen in 1996, toen Blangé als speler nog in het veld stond.

Dus?
Het Nederlandse volleybal heeft een goede beurt gemaakt in 2015. Met twee geslaagde topsportevenementen heeft de volleybalsport weer een goed duwtje in de rug gekregen. Bovendien vormt het volleybal hiermee een voorbeeld voor andere kleinere sporten, die hierin ook zouden moeten kunnen slagen. Met een relatief bescheiden budget kunnen dit soort topevenementen worden neergezet, waarmee de sport een echte boost krijgt. Misschien betekent dit wel een mooie voorbode voor 2016, wanneer in Amsterdam het #EKAtletiek2016 (met ‘onze’ Dafne) op de rol staat. Laten we het hopen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.