Hoe men niet om dient te gaan met een nederlaag

Als directeur krijg je soms heel wat voor je kiezen. Mensen werkzaam in de voetbalsport liggen zéker vrijwel voortdurend onder een vergrootglas, vooral in het geval van tegenvallende resultaten. Na de dramatische uitschakeling van Oranje in de voorrondes van het EK voetbal van volgend jaar in Frankrijk, geldt dat in overtreffende trap voor bondscoach Danny Blind en KNVB-directeur Bert van Oostveen.

Hoewel ik overigens niet vind dat Van Oostveen (of Blind) vrijuit gaan. Zij zijn verantwoordelijk, zo simpel is het. Hoge bomen vangen veel wind.

Kapitein van een zinkend schip
Hoe je als hoge boom niet een nederlaag moet verwerken, liet Van Oostveen gisteravond zien. Hij vertrok al enkele minuten voor het einde van de verloren wedstrijd van de tribunes. Een kapitein behoort echter pas als laatste zijn schip te verlaten, zo verwees de metafoor van Remco Regterschot vandaag in zijn column op nu.nl naar Van Oostveen. Als je de eindverantwoordelijke bent voor het technisch beleid, moet je er staan juist als het slecht gaat. Zeker als je zo’n stempel hebt gedrukt op de mislukte kwalificatiereeks die Oranje heeft doorgemaakt.

Het zou mij als speler in woede doen ontsteken als ik in deze situatie een directeur met de staart tussen de benen van de tribunes zou zien vluchten. Het is respectloos voor de spelers, de staf die hij zelf heeft samengesteld, en vooral het Nederlandse publiek, het Oranje legioen.

Media
De opmerkingen van Van Oostveen voor het duel waren ook al niet verstandig geweest. Een verwijzing naar Nigel de Jong, die Blind gewoon had kunnen oproepen, was een dolk in de rug van de trainer. Een verwijzing naar het zingen van het Wilhelmus en het spelen op de PlayStation door de spelers, op de dag van de wedstrijd, was misplaatst. De trainer gaat hierover. Bovendien gaf het geen blijk van inzicht in de voorwaarden om optimaal te presteren in de topsport, want deze onrust kon Oranje net níet gebruiken.

Conclusie?
Van Oostveen verwijst in zijn media-optredens graag naar zijn brede takenpakket, dat meer dan alleen Oranje behelst. Aangezien zijn beleid op het gebied van dat Oranje zwalkt, hij zich zeer regelmatig ongelukkig uitlaat in de media en meer onrust veroorzaakt dan ideale topsportomstandigheden presteert, vraag ik me echter af of zijn beleid rond het vlaggenschip van het Nederlandse voetbal langzamerhand niet doorslaggevend wordt om zijn functioneren te beoordelen.

Oranje is als vlaggenschip essentieel voor de uitstraling van het Nederlandse voetbal. Juist bij een sport die zo bepalend is voor de zomers van miljoenen Nederlanders, is onvoldoende presteren extra dramatisch. De belangrijkste technische functie van het Nederlandse voetbal verdient meer aandacht dan het goedmakertje “ik heb ook nog andere werkzaamheden”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.