EuroLeague evolueert verder naar volledige competitie

Afgelopen week is er een belangrijke deal gesloten voor het Europese basketbal. De EuroLeague, de grootste clubcompetitie in het Europese basketbal, gaat vanaf het seizoen 2016-2017 de competitie hervormen voor een looptijd van tien jaar. Waar er nu nog 24 teams deelnemen aan de competitie in een uitgebreide afvalstructuur, zal dit per 2016-2017 worden verminderd naar 16 ploegen die het in een volledige competitie tegen elkaar gaan opnemen, waarna de beste acht ploegen via play-offs tegen elkaar gaan spelen, uitmondend in een Final Four.

De CEO van de EuroLeague, Jordi Bertomeu, toonde zich op de website van de competitie tevreden met de deal, die gesloten werd door de 11 teams met een A-licentie (verdere toelichting volgt).

“This is without a doubt the biggest decision the clubs have taken in Euroleague Basketball history, after the one they took in June 2000 that led to its foundation. This agreement culminates the vision that the clubs had from the very beginning, one of creating a true European league, and partnering with the sports industry leader IMG in this journey will guarantee success, taking basketball to new horizons.

Een ware Europese competitie, dat is het doel. Maar om een echte Europese competitie goed vorm te kunnen geven moet de EuroLeague nog belangrijke stappen zetten. Van de teams die zich kwalificeren, zijn er immers maar drie die zich plaatsen na het behalen van een kampioenschap. Daarnaast is er één die via het winnen van de Eurocup, de tweede Europese basketbalcompetitie, zich zal plaatsen, en ten slotte één die zich na een kwalificatietoernooi kan plaatsen. De overige elf teams zijn de teams met een A-licentie. Feitelijk hebben deze ploegen op basis van resultaten in het verleden, toeschouwersaantallen en reclame-inkomsten, een jaarlijks ticket voor deelname aan de EuroLeague. Deze teams hoeven dus niet op nationaal niveau te presteren voordat ze toegelaten worden tot het toernooi. Op dit moment bezitten CSKA Moskou, FC Barcelona Lassa, Real Madrid, Olympiacos Piraeus, Panathinaikos, Maccabi Tel Aviv, Fenerbahce, Anadolu Efes, Laboral Kutxa, Zalgiris Kaunas en EA7 Milano een A-licentie.

Het gebeurt wel eens dat ploegen deze licentie wordt afgenomen, zoals Unicaja Malaga en Virtus Roma onlangs. Het systeem is dus minder statisch dan het op het eerste gezicht lijkt. Ik denk echter dat een format zoals de Champions League in het voetbal beter zal werken, indien de ploegen ook nog onderdeel blijven uitmaken van nationale competities. Dan stimuleer je dat ploegen moeten presteren op nationaal niveau en bovendien ben je ervan verzekerd dat de kampioenen van alle landen het tegen elkaar opnemen – waardoor je als kampioen van de EuroLeague daadwerkelijk kampioen der kampioenen kunt zijn.

Een andere oplossing, en misschien werkt de EuroLeague hier naartoe, is het om de deelnemende teams aan de EuroLeague uit de nationale competities te trekken en met een degradatiesysteem te werken, waarna ploegen zich ook weer kunnen kwalificeren voor deelname aan de EuroLeague. Dit systeem zal echter vanaf het begin ten dode opgeschreven zijn omdat de nationale competities hiermee zwaar gedevalueerd worden door de afwezigheid van de ware topteams, terwijl de topteams de recette-inkomsten missen van wedstrijden tegen rivalen op nationaal niveau.

Ik ben benieuwd hoe de EuroLeague zich de komende tien jaar zal ontwikkelen. De clubs zijn overduidelijk zoekende naar het juiste systeem voor het hoogste niveau van het Europese basketbal. Het is in ieder geval goed dat er vooruit wordt gekeken en men innovatief probeert te zijn. Het niveau van het Europese basketbal neemt jaar na jaar toe en de EuroLeague wordt inmiddels al in 200 landen (!) wereldwijd uitgezonden. Misschien dat een volledige competitie met zestien ploegen uitmondend in play-offs dit niveau alleen maar verder omhoog zal stuwen.

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.