De Russische dopingschorsing: kanon op een mug of terecht?

Afgelopen week werd bekend dat de Russische atletiekploeg op grote schaal en met behulp van de Russische organisatie doping gebruikte, waarna de gehele Russische atletiekploeg voorlopig is uitgesloten van deelname aan internationale wedstrijden. Vandaag werd bekend dat de Russen door deze schorsing sowieso de deelname aan het WK Indoor verliezen, maar dat ook deelname aan de Spelen van Rio aankomende zomer op losse schroeven staat. Een schorsing met grote gevolgen, omdat hiermee alle Russische atleten worden geschorst en niet alleen de bewezen dopingzondaars.

Tegen de schorsing
De Russische polsstokhoogspringster Jelena Isinbajeva heeft om deze reden verbaasd gereageerd op de uitsluiting aan internationale wedstrijden, via haar coach Jevgeni Trofimov tegenover het Russische persbureau TASS (op NU.nl):

“Iemand is onschuldig, tenzij anders wordt bewezen. Waarom worden schone atleten beschuldigd? Er wordt met twee maten gemeten, het is duidelijk een politieke beslissing.”

Ook marathonloopster Lilia Sjoboechova, die als kroongetuige fungeert in het onderzoek, deed dergelijke uitspraken tegenover het Russische Sport Express (ook gelezen op NU.nl):

“Ze moeten de officials straffen en niet de atleten. Hoe kun je een jonge atleet die niets verkeerd heeft gedaan nu zijn droom ontnemen aan de Olympische Spelen mee te doen? Ik begrijp de aanbeveling van het WADA niet. Een sporter die wordt geschorst, raakt alles kwijt – medailles, prijzengeld, inkomen -, maar wat gebeurt er met de officials? Niets. Terwijl zij juist de straf verdienen.”

Ik ben geneigd om het met bovenstaande atletes eens te zijn. Het uitsluiten van de gehele Russische atletiek-equipe riekt naar een onrechtvaardig paardenmiddel. In ieder geciviliseerd rechtssysteem worden verdachten pas gestraft wanneer hun schuld bewezen is. Door de gehele atletische gemeenschap van Rusland uit te sluiten worden ook talloze (op papier) onschuldige atleten gestraft. Het wereldantidopingagentschap WADA had beter voor kunnen stellen om de betrapte atleten alsnog te schorsen en hun medailles af te nemen, en de Russische bond op een andere wijze moeten dwingen om maatregelen te nemen. Nu moeten vele atleten boeten voor beleid dat voor hun professionele carrière plaatsvond en waar zij (mogelijkerwijs) part noch deel aan hebben.

Voor de schorsing
Toch zijn er ook andere standpunten te horen. Het iNADO, de internationale koepel van antidopingbureaus, vindt het terecht dat de gehele Russische equipe wordt uitgesloten. Dit valt te lezen in hun verklaring (gelezen op NU.nl).

“De Russische atletiekbond is niet in staat gebleken schone sporters naar de Spelen uit te zenden. Er is een sterk afschrikkende boodschap nodig en die moet luiden dat nationale federaties niet op het allerhoogste sportniveau mogen deelnemen als de antidopingregels bewust worden ondermijnd. De Russische atletiekbond heeft bewust de regels van de sport genegeerd en daarmee alle Russische atleten bezoedeld. De corruptie in de Russische atletiek is een tragedie voor de sport en voor alle atleten die hun sport zonder doping beoefenen. Het versterkt de noodzaak om het werk tegen doping uit te laten voeren door instanties die onafhankelijk zijn van sportbonden en regeringen. We moeten alles in het werk stellen om schone atleten te beschermen.”

Hoewel het iNADO beaamt dat schone atleten beschermd moeten worden, doelt zij op atleten die gedupeerd zijn door het Russische dopinggebruik, maar vergeet zij de Russische atleten die door deze maatregel onterecht worden gestraft.

Conclusie
De discussie rondom de Russische dopingschorsing is niet eenvoudig. Er is iets voor te zeggen om een voorbeeld te stellen door de Russische atletiekfederatie hard te straffen, zeker omdat dit dopinggebruik relatief recent heeft plaatsgevonden. De kans is daarom ook groot dat ook huidige topatleten in het verleden doping hebben gebruikt. Echter, het uitgangspunt dat mensen onschuldig zijn totdat het tegendeel bewezen is, dat ook zou moeten gelden in de internationale atletiekwereld, moet zwaar wegen. We moeten niet meten met twee maten (Duitsland is ook nooit geschorst, bijvoorbeeld, zij het dat Duitsland in een veel vroeger tijdperk op deze schaal doping gebruikte) en Russische onschuldige atleten niet straffen voor fouten in het verleden die door anderen zijn gemaakt.

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.