Ook Hamburg wil de Spelen niet

Weer een referendum over de organisatie van een Olympisch toernooi, weer een afwijzing. Vandaag werd er in Hamburg gestemd over de kandidatuur van de stad voor de Zomerspelen van 2024, en werd deze kandidatuur ook weggestemd. In 2017 wordt bepaald waar de Spelen zullen worden georganiseerd. Overgebleven kandidaat-steden zijn nu Los Angeles, Parijs, Rome en Boedapest. Eerder trok ook Toronto zich al terug voor het evenement in 2024.

De organisatie van mega-evenementen als de Spelen worden steeds impopulairder. Eerder trokken voor de Spelen van 2022 ook al Krakau en München zich terug na een referendum, terwijl ook Oslo zich terug moest trekken, maar dan door gebrek aan politieke steun. De stemming voor de Winterspelen van 2022 liep daardoor uit op een tweestrijd tussen Alma-Ata, een stad in Kazachstan, en de Chinese hoofdstad Peking, gewonnen door die laatste stad.

Doordat de mega-evenementen bakken met geld kosten en veelal speelbal worden van sterke politieke leiders of olie-bazen, worstelen veel steden met de vraag of ze nog een poging moeten wagen om dergelijke evenementen binnen te slepen. Er hangt een negatieve sfeer rondom organisatie van de Spelen, zeker gedurende een voortdurende economische crisis. Het Olympische project voor Nederland in 2028 strandde eerder ook al wegens een gebrek aan politieke steun, en de laatste jaren vallen vooral westerse kandidaat-steden bij bosjes af. De komende mega-evenementen vinden bovendien niet voor niets plaats in opkomende economieën als Brazilië (WK voetbal 2014, Spelen Rio 2016), China (Beijing 2008 en 2022), Zuid-Korea (Peongchang 2018) en Rusland (WK voetbal 2018, Sotchi 2014). Ook oliestaatjes Qatar (WK 2022) en de Verenigde Arabische Emiraten (o
.a. WK wielrennen 2016) trekken steeds nadrukkelijker aan de organisatie van sportevenementen, die daardoor meer prestige-projecten worden van sterke leiders dan feesten van mondiale verbinding.

Met het EK voetbal van 2020, waarin de wedstrijden verspreid over Europa worden verspeeld, evenals het EK basketbal van 2015, is een trend ingezet waarin dit soort mega-events op een “nieuwe” (duurzamere) wijze worden georganiseerd. De vraag is of dit toekomst heeft, zolang grote steden, rijke landen en sterke leiders zich nog willen opwerpen om miljarden in deze evenementen te investeren. Jammer, want de hoeveelheid verschillende landen dat in staat zal zijn om gastheer te zijn van bijvoorbeeld de Olympische Spelen neemt alleen maar af. Hamburg is hiervan slechts het jongste voorbeeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.