Voetbalsponsoring, duurkoop is goedkoop?

Voetbalsponsoring is duur. Het is moeilijk om je sponsoring te activeren in het voetbal (al heeft Opel hiervoor wel een mooie actie gehad, dit jaar rondom Feyenoord-Ajax). Voetbalsponsoring betekent ook kiezen tussen rivalen. Je schakelt het ene deel van Nederland uit (bijvoorbeeld Ajax, NEC, Heerenveen) en het andere deel in (Feyenoord, Vitesse, Cambuur/Groningen). Waarom zou je als bedrijf dan toch shirtsponsoring in het voetbal doen?

Er lopen wel, in het geval van sommige clubs, honderdduizend supporters met een shirt met daarop pontificaal jouw naam en logo geplaatst. Het kost wat, maar dan heb je ook wat. In de gratis SponsorRing special van Sponsorreport blijkt bovendien dat de naamsbekendheid onder sponsoren van voetbalclubs de hoogte in schiet. Liefst 19 procent van de ondervraagden kan Philips spontaan noemen als shirtsponsor in het betaalde voetbal, gevolgd door Ziggo en Opel met 15 procent. ING heeft als hoofdsponsor van Oranje bovendien een bekendheid van 37 procent onder voetbalvolgers, terwijl van de vaste volgers van het Nederlands elftal liefst 71 procent weet dat Nike de shirts sponsort. Van de passieve volgers is dit nog altijd dik 40 procent.

In het gratis issue van Sponsorreport geeft Edgar de Beule van Markteffect, het bureau dat het onderzoek uitvoerde, de kracht van voetbalsponsoring aan.

“Voetbal is en blijft de nummer één sport van Nederland, en de impact van voetbal blijft ondanks de mindere prestaties van het Nederlands elftal enorm. Het enorme mediabereik van voetbal maakt het ook voor andere merken, die voet aan de grond willen zetten op de Nederlandse markt, interessant om hun naam prominent te koppelen aan een voetbalclub. Denk bijvoorbeeld aan een recent sponsorship van FC Twente en Webprint. Wat blijkt, de communicatie-effecten hebben een aantoonbaar effect op de merkvoorkeur. Onder supporters van een voetbalclub is dit zelfs significant beter dan onder het brede voetbalpubliek.”

Toch blijft het in het voetbal vooral smijten met een smak geld. Voor grote bedrijven die de Nederlandse markt betreden kan het echter inderdaad een mooie eerste stap zijn op Nederlands sportsponsorgebied. Sponsoring op kleine schaal, maar met veel meer evenementen, kan volgens mij overigens net zo succesvol zijn. De LottoNL-Jumbo combinatie in het wielrennen en het schaatsen zijn hiervan een voorbeeld, evenals Roompot van de wielerploeg, Rabobank dat op kleine schaal vele evenementen ondersteunt, KPN bij het schaatsen… hoewel voetbal de grootste sport is, is het mijns inziens lang niet altijd de heilige graal van de sportsponsoring. Maar dat het ook lang niet altijd duurkoop is, blijkt uit het onderzoek van Markteffect.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.