Wielrennen: ASO stapt uit World Tour UCI

Gisteren heeft de organisatie van onder meer de Tour de France, de ASO, de bestuurlijke wielerwereld in vuur en vlam gezet. De internationale wielerunie UCI presenteerde eerder deze maand de plannen voor de komende jaren voor de World Tour, de grootste koersen ter wereld die samen de jaarlijkse wielerkalender vormen en op basis waarvan een wereldranglijst wordt opgemaakt. De ASO heeft daarop aangekondigd haar koersen terug te trekken uit de World Tour na het komende wielerseizoen.

Grootste punt van geschillen is dat de ASO graag zelf ploegen wil toelaten tot haar wedstrijden, waar een licentie voor de World Tour van de UCI automatisch een licentie voor deze wedstrijden verschaft. Dit valt op te maken uit de verklaring van de ASO, aldus NuSport.nl: “De UCI heeft onlangs besloten verder te gaan met een gesloten systeem. Wij houden vast aan een open systeem waarbij sportieve criteria bepalen.” Aangezien in het voorstel van de UCI plaats was voor licenties voor de lengte van drie jaar, en bovendien aanvullende wedstrijden aan de kalender werden toegevoegd, vreest de ASO waarschijnlijk voor een lager niveau in haar koersen. Overigens organiseert de ASO naast de Tour ook de Vuelta, Parijs-Roubaix en Luik-Bastenaken-Luik.

De machtsstrijd tussen de ASO en de UCI duurt al jaren, maar nu de verhoudingen nog eens op scherp worden gezet, kan dat grote gevolgen hebben voor het mondiale wielrennen. De ASO kan zijn eigen deelnemersveld gaan bepalen, waardoor ploegen die wensen deel te nemen aan de Tour de France zullen moeten dansen naar de pijpen van de ASO. Bovendien zou de ASO kunnen dreigen om geen World Tour ploegen toe te laten tot haar wedstrijden. De kans dat dit gebeurt lijkt echter klein, omdat het hiermee mogelijk grote ploegen zou uitsluiten (waardoor toprenners niet aan de start komen te staan, met alle gevolgen vandien). Ook bestaat er een kans dat de ASO-wielerkalender gaat concurreren met die van de UCI, waardoor eenzelfde situatie als in het darts zou ontstaan, waar de PDC en de BDO met elkaar concurreren nadat de PDC begin jaren negentig werd opgericht uit onvrede over het functioneren van de BDO.

Het is niet te hopen dat eenzelfde lot het wielrennen te wachten staat. Versplintering van de toprenners over de wielerkoersen zou het niveau van de sport geen goed doen, laat staan het imago, dat na de dopingaffaires van de afgelopen decennia juist weer aan het opkrabbelen was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.