De kracht van het WK darts

De afgelopen week zat Nederland weer aan de buis gekluisterd. Ditmaal niet voor Sven of Ireen, of voor de handbaldames, of het veldrijden… nee, voor darters Raymond van Barneveld, Jelle Klaasen en Michael van Gerwen. Vandaag is de finale van het WK darts en helaas zijn onze laatste twee Nederlandse troeven Van Barneveld en Klaasen gisteren in de halve finale uitgeschakeld. Hoe kan het dat er gedurende het jaar zelden naar darts wordt gekeken, maar tijdens het WK de televisietoestellen overal overschakelen naar het darts?

Als darts topsport is, dan is het wel een ongewone topsport. Wanneer mannen boven de 40 met een bierbuik de doorsnee deelnemers vormen, en wanneer deze deelnemers gemiddeld genomen ook nog eens een paar biertjes achterover hebben gegooid, lijkt er ruimte voor verbetering. Hoe deze sport toch zo aantrekkelijk kan zijn, wordt door verschillende aspecten duidelijk. Darts is ongelofelijk spannend en het is niet ongewoon dat wedstrijden voortdurend kantelen. Deze week hebben we dat allemaal weer kunnen zien in de duels van Klaasen en Van Barneveld. Daarnaast is de programmering van het WK darts perfect. Tussen Kerst en de jaarwisseling zijn geen grote sporttoernooien maar is iedereen wel vrij van werk: de kans is hierdoor groter dat de Nederlander naar de dartszender zapt.

Dat de darters zelf “gewone mensen” zijn die met een bierbuik op het podium verschijnen, draagt bij aan de aaibaarheidsfactor van de sporters. Bovendien schept het de mogelijkheid voor topspelers om jarenlang aan de top te staan. Van Barneveld deed in 1991 al mee. Het biedt de fans de mogelijkheid om je te hechten aan de spelers. Ook als je al vijf jaar niet gekeken hebt, dan weet je dat Barney, Van der Voort, Klaasen en Van Gerwen nog meedoen. Aangezien deze heren ook nog in de top van het darts meedraaien wordt het voor ons Nederlanders nóg aantrekkelijker om het darts te volgen.

Eigenlijk is het dus goed verklaarbaar dat het darts zo populair is in de week tussen Kerst en nieuwjaar. Of de sport erin zal slagen om ook gedurende het jaar écht door te breken als televisiesport met veel kijkers, durf ik echter te betwijfelen. De concurrentie van andere sporten en belangrijker toernooien is dan te groot, met uitzondering van een enkel toernooi (bijvoorbeeld in Nederland). We kunnen echter nu alweer uitkijken naar het toernooi van volgend jaar. De kans is immers levensgroot dat Van Barneveld, Van Gerwen, Klaasen en Van der Voort ook daar weer mee zullen doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.