Champagne vergroot onduidelijkheid over Qatar-WK

Het rommelt in de wereld van het sportbestuur. De IAAF is in opspraak door doping en corruptie, en de FIFA staat de afgelopen jaren ook nadrukkelijk in de spotlights als corrupte organisatie. Sepp Blatter, voorzitter van de FIFA, werd al voor jaren geschorst, evenals de UEFA-voorzitter Michel Platini. De Zwitserse justitie onderzoekt bovendien de toewijzing van de WK’s van 2018 en 2022 in respectievelijk Rusland en Qatar, omdat deze toewijzingen in verband worden gebracht met corruptie. Jerôme Champagne, kandidaat-voorzitter voor de FIFA, heeft alvast een oplossing als het WK deze landen wordt ontnomen.

Bij de stemming voor het WK van 2022 waren de Verenigde Staten tweede achter Qatar. Logisch dus dat de VS de positie van Qatar overnemen, indien de oliestaat de organisatie verliest. Champagne:

“We moeten in dat geval geen herstemming houden, maar de ‘IOC-regels’ toepassen. Dat betekent dat we de gouden medaille aan de zilveren medaillewinnaar geven, in dit geval de VS.”

Hoewel Champagne zegt uit te gaan van de onschuld van Qatar is het onverstandig dat hij deze uitspraken al doet. Hij loopt vooruit op de feiten en op het strafrechtelijke onderzoek. Men is onschuldig tot het tegendeel bewezen is. Dit uitgangspunt zou ook moeten gelden bij de FIFA. Champagne maakt wat mij betreft met zijn uitspraken geen goede indruk in zijn campagne. Een voorzitter van een organisatie van de FIFA zou zeker in deze tijd meer afstand moeten bewaren en bij de feiten moeten blijven.

Laten we hopen dat een nieuwe FIFA-voorzitter schoon schip weet te maken met het verleden en indruk maakt als een degelijk, verstandig en ethisch bestuurder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.