KNWU gokt op Unibet in politiek steekspel

Het was afgelopen week groot nieuws. De Nederlandse wielerunie KNWU heeft zich vanaf 2017 voor vier jaar verbonden aan online-gokbedrijf Unibet voor een bedrag van zeven miljoen euro. De overeenkomst zorgt ervoor dat Unibet zich zal inzetten voor de Nederlandse wielersport, op de nationale tricots zichtbaar zal zijn en ten doele heeft gesteld de wielersport op eerlijke en attractieve manier aan kansspelen te verbinden. Aldus het nieuwsbericht op de site van Triple Double, het sportmarketingbureau dat de overeenkomst sloot.

Waarom is de overeenkomst omstreden? Feyenoord werd immers, nadat Opel had aangekondigd de in 2017 aflopende verbintenis als hoofdsponsor van de voetbalclub niet te willen verlengen, al snel in verband gebracht met gokpartijen. Simpelweg omdat het nog niet toegestaan is, dus. De KNWU gaat er bij het sluiten van deze overeenkomst vanuit dat Unibet überhaupt als sponsor mag toetreden en dit ook nog eens onder een gunstig tarief kan doen. Wederom van de site van Triple Double:

“Het is dus feest op het bondsbureau, maar de slingers worden nog even niet opgehangen, want de waarde en duur van de sponsorovereenkomst zijn onder voorbehoud dat Unibet een licentie krijgt en de markt tegen een werkbaar belastingtarief kan betreden. In Nederland is de kansspelmarkt nog niet geliberaliseerd en dat maakt het toekomstige partnership zo bijzonder. De overeenkomst is gebaseerd op het kabinetsvoorstel dat uitgaat van een tarief van 20% kansspelbelasting voor deze aanbieders en daar wringt de schoen.”


KNWU doet oproep aan politiek Den Haag

De KNWU mengde zich bovendien in de politieke discussie door een beroep te doen op politiek Den Haag. Marcel Wintels, voorzitter van de KNWU, noemde de toetreding van Unibet een kans voor de Nederlandse sport. “De sport is naarstig op zoek naar nieuwe toekomstbestendige financieringsmodellen waaraan gereputeerde online-kansspelaanbieders onlosmakelijk verbonden zijn. In onze buurlanden is dat al het geval.” Bovendien riep hij op om “de belangen van de Nederlandse sport ten volste in hun afwegingen mee te nemen.”

De Lotto is boos

De Lotto, één van de kansspelpartijen die wel op de Nederlandse markt actief mag zijn, reageerde verbaasd en boos op het nieuws. De Lotto draagt jaarlijks een groot deel van de winst af aan NOC*NSF en sponsort de LottoNL-Jumbo formatie in het wielerpeloton. De Lotto vindt dat de KNWU zich voor het karretje van de kansspellobby heeft laten spannen. De reactie van De Lotto op NU.nl:

“De Lotto doet een dringend beroep om de mogelijkheden voor het structureel genereren van inkomsten voor alle Nederlandse sportbonden niet op het spel te zetten door overeenkomsten aan te gaan met buitenlandse concurrenten die nog niet eens actief mogen zijn op de Nederlandse markt.”

NOC*NSF reageert
NOC*NSF koos een iets genuanceerdere toon. De sportkoepel vond dat de KNWU misschien niet heel verstandig had gehandeld en op de feiten vooruit loopt. De fusie tussen De Lotto en de Staatsloterij, essentieel in dit verhaal qua sportfinanciering, is immers nog niet afgerond. Wel is de koepel voorstander van de toetreding van partijen als Unibet tot de sponsormarkt.

“De wielerbond loopt vooruit op de zaken. Wij waren er ook niet van op de hoogte en zijn best wel verbaasd. De bonden moeten nog een gezamenlijke regeling treffen als die fusie (tussen Staatsloterij en De Lotto, MW) een feit is. Wij hebben liever dat daar eerst duidelijkheid over is, alvorens met andere online-gokbedrijven afspraken te maken. Van het vrijgeven van de gokmarkt kan ook de sport profiteren. Als de overheid straks geld verdient aan het online gokken op sportwedstrijden, dan mogen de bonden een beroep doen op die inkomsten.”

Reflectie
Het is een interessant spel dat zich de afgelopen week voor ons heeft afgespeeld in de aanloop naar de Tweede Kamerdiscussie in april over het vrijgeven van de kansspelmarkt. Duidelijk is dat de hele sportwereld hoopt op het vrijgeven van die markt tegen gunstige voorwaarden, zodat er hele nieuwe partijen de sponsormarkt kunnen toetreden. De KNWU is niet de enige partij die hier naartoe aan het werken is.

Het is wel opvallend dat de KNWU zich zo politiek opstelt en duidelijk partij kiest. Met de keuze voor Unibet zet de KNWU de politiek onder druk en je kunt je afvragen of dat wenselijk is, zeker door de overduidelijke uitspraken van voorzitter Wintels. Toch is dat niet onlogisch. Aan de reactie van NOC*NSF merk je dat die sportkoepel de keuze van de KNWU niet wil veroordelen en zich kan inleven in de keuze voor Unibet.

De keuze van de KNWU plaatst de politieke discussie in ieder geval in een ander licht dan alleen de wenselijkheid van gokreclames. De belangen van de Nederlandse topsport staan nu vol in de schijnwerpers van politiek Den Haag. Wat dat betreft kan de move van de KNWU misschien wel heel goed gaan uitpakken voor de gehele Nederlandse sportwereld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.