“Met dit soort etappes doe je niemand een plezier”

In de Touretappe van vandaag baarde Tom Dumoulin opzien door opzichtig te gapen. De lange en vlakke etappe kenmerkte zich dan ook doordat er vrij weinig gebeurde: Eén renner op kop en het peloton hier langzaam achteraan kabbelend. Dumoulin tegenover de camera’s van de NOS: “Hier doe je niemand een plezier mee. En dat gaat morgen weer zo worden… Dan is er helemaal niets te verdienen, misschien rijdt er morgen wel helemaal niemand weg.”

Dumoulin droeg direct een mogelijke oplossing aan voor het probleem van de saaiheid. “Je krijgt veel leukere etappes als je ze korter maakt. Ik ben van mening dat dit soort ritten niet meer in de Tour horen. Boven de 200 kilometer vlak is niet meer van deze tijd. Daar zie ik het nut niet van in.” Alleen voor klassiekers is een aantal kilometers van boven de 200 nog gewenst om een ware uitputtingsslag te creëren en de sterkste renners boven te laten drijven.

De organisaties van de drie grote rondes zouden er dan ook goed aan doen om dit signaal serieus te nemen en dit soort etappes in het routeboek te heroverwegen. Grote rondes zijn immers al van nature door het aantal koersdagen uitputtingsslagen. Doordat het niveau in het wielrennen is toegenomen en de koersen intensiever en ook steeds commerciëler zijn, is het wielrennen gebaat bij kortere, maar spectaculairdere koersen. Ook voor sponsoring, televisie-inkomsten en aantrekkingskracht van de sport. Misschien wel op een parcours…?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.