Het Dafne-effect: werkelijkheid of hoax?

Beloofd. Vandaag voor de laatste keer over het Dafne-effect. Het effect wat ik eerder omschreef als een toenemend ledenaantal bij de atletiekverenigingen als gevolg van de successen van Dafne Schippers en later nog eens extra kracht bijzette met het grote succes van het EK Atletiek, lijkt in ieder geval gestaafd te worden in de cijfers. Tussen 2005 en 2015 steeg het ledental van de Atletiekunie van 91.500 tot 117.500.

De Atletiekunie is echter nog niet overtuigd, want voor de Dafne-hype was er al de hardloophype, aldus Bob Thomassen van de Atletiekunie tegenover de NOS. “Het komt vooral door de populariteit van het hardlopen. Lopers verenigen zich vaker in hardloopclubjes en die sluiten zich bij ons aan.” Echter, het aantal bij een vereniging geregistreerde hardlopers liep afgelopen jaar af, terwijl het ledental van traditionele baanatletiekverenigingen waar hordelopen, estafette en hoogspringen meer beoefend worden, toenam. Onder de jeugd is atletiek steeds populairder. De bond vindt dat dit succes ook moet worden toegeschreven aan het beleid van de bond. Atletiek richt zich meer op plezier, waar het in het verleden meer om presteren ging. Dat spreekt meer jongeren aan, aldus Thomassen.

De voorbeeldvereniging uit het artikel van de NOS geeft echter aan dat de successen van Dafne Schippers bijdragen aan de zichtbaarheid van de atletieksport, waardoor het ook gemakkelijker wordt om subsidies binnen te halen en de sport uit te dragen. Dat traditionele atletiekverenigingen weer in ledental groeien, is vooral toe te schrijven aan een groeiend aantal leden in de jeugd. Onder jongeren is atletiek dus veel populairder. Dat kan moeilijk los worden gezien van de successen van Dafne Schippers. Simpelweg wijzen op meer aandacht voor plezier, lijkt me onvoldoende verklaring: plezier kun je als kind immers ook bij andere sporten vinden. Nee, mijn stelling is: Atletiek is populairder, simpelweg omdat Dafne Schippers zoveel in het nieuws komt en niet zonder reden. Dafne is een fenomeen. Bij het winnen van Olympisch goud mag zij worden gezien als één van de beste sporters aller tijden van ons land. In de media is zij een ware ambassadeur voor de atletieksport.

Waar de Atletiekunie zich voorzichtig uitlaat, is mijn stelling na het horen van de cijfers van het artikel van de NOS: het Dafne-effect bestaat. Beter herkennen, er dankbaar voor zijn en er gebruik van maken, dan het blijven ontkennen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.