#Rio2016: “Swimming in human crap”

Het aftellen gebeurt al jaren, de sporters zijn (deels) al afgereisd naar Brazilië, de voorbereidingen worden afgerond… behalve in Brazilië zelf. Naar de buitenwereld stralen de verantwoordelijken rust uit, maar in werkelijkheid zijn de omstandigheden erbarmelijk. De Olympische accommodaties zijn verre van afgerond. Zoals een Braziliaanse dokter Daniel Becker vandaag treffend zei:

“Foreign athletes will literally be swimming in human crap, and they risk getting sick from all those microorganisms. It’s sad but also worrisome.”

Het water is niet het enige probleem. Een maand geleden kopte de New York Times ook al over “Brazil’s Olympic Catastrophe” voor een artikel over de Olympische locaties, die nog niet waren afgerond. Het Australische olympische team besloot alle sporters al onder te brengen in hotels, omdat het Olympisch dorp vele gebreken vertoonde. De Nederlandse sporters streken wel gewoon neer in het dorp. Maar zijn dergelijke omstandigheden wel goed genoeg om optimaal te presteren op de topsportnummers van #Rio2016?

Belangrijkste managementvraagstuk is vooral hoe de IOC dit kan voorkomen. Bij vrijwel alle Olympische locaties is de oplevering pas op het nippertje afgerond. Niet ieder land blinkt uit in de stiptheid en planningsvaardigheden die we bijvoorbeeld in Nederland gewend zijn, en zelfs hier lopen bouwprojecten altijd uit. Een aantal jaren eerder een stad toewijzen als Olympische organisatie zal ook niet werken, want dan zijn de Spelen een eeuwigheid verwijderd van de dagelijkse hectiek. Bovendien worden planningen altijd naar de deadline toe opgesteld. Op de huidige manier is het Olympische model echter ook niet houdbaar. Niet alleen de kosten van de vele bouwprojecten zijn op deze manier immers inzet van politieke discussie, ook de oplevering en afronding van de stadions roept debatten op.

Het is tijd voor een nieuw Olympisch organisatiemodel. Misschien naar het voorbeeld van #Euro2020 en #Eurobasket2015?

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.