#Rio2016: Het nieuwe Olympische model – Eén locatie (2)

Twee weken geleden schreef ik over de problemen in de voorbereiding, waarmee #Rio2016 te kampen heeft. Ik besloot dat artikel met de opmerking dat het tijd werd voor een nieuw Olympisch organisatiemodel. Daarom deze reeks in het kader van #Rio2016. Vandaag episode nummer 2: De Spelen op één vaste locatie

Iedere Zomer- en Winterspelen verandert de organiserende stad, waardoor het Olympische evenement steeds in een andere tijdzone, steeds op een ander continent, steeds op een andere plaats wordt georganiseerd. Waarom organiseert het Internationaal Olympisch Comité niet de Spelen iedere vier jaar in Athene (als bakermat van de Spelen), of in Zwitserland, of in Los Angeles? Wat zijn de sterke en zwakke punten van dit potentiële model?

Het nieuwe organisatiemodel 1: de Spelen iedere vier jaar in Olympia, Griekenland. Of een willekeurige andere vaste locatie natuurlijk.

Het nieuwe organisatiemodel 1: de Spelen iedere vier jaar in Olympia, Griekenland. Of een willekeurige andere vaste locatie natuurlijk.


Voordelen:

De kosten
Er hoeft niet iedere vier jaar een hele nieuwe infrastructuur met hele nieuwe stadions en allemaal nieuwe hotels te worden neergezet. Natuurlijk moet er bij de start van dit nieuwe evenement wel een nieuwe infrastructuur worden opgebouwd en zijn onderhoudskosten nodig, maar dat is niet meer iedere vier jaar nodig.

Het delen van de kosten
Niet alleen zijn de kosten in totaliteit lager, ook worden deze kosten gedeeld onder alle Olympische landen doordat het IOC hierin zou moeten investeren. Het betekent een hogere bijdrage van de bonden die lid zijn, maar uiteindelijk zou het organiseren op één locatie dan ook meer recht doen aan het Olympische ideaal van internationale solidariteit.

De problemen met de planning van bouwprojecten zijn verleden tijd
Het enige dat benodigd is, is onderhoud in de tussenliggende vier jaren. Bovendien zouden Olympische kwalificatietoernooien ook op de Olympische locaties kunnen worden afgewerkt. Daardoor blijven de stadions in gebruik, waardoor onderhoud noodzakelijk zal zijn en het verval daardoor niet zo extreem.

Duurzaamheid van de stadions is altijd gewaarborgd
De stadions hebben een permanent doel, want worden iedere vier jaar gebruikt. Nu raken veel stadions in verval nadat de Spelen zijn afgelopen, klik daarvoor ook hier. Naast het gebruik iedere vier jaar, kunnen de locaties bovendien worden ingezet als Olympische trainingslocatie, of voor internationale topsportevenementen.

Het bidproces is verleden tijd, evenals de Spelen als prestige-object
De Spelen zullen niet meer een speeltje zijn van organiserende comités en blijven permanent in handen van de internationale Olympische gemeenschap. Er hoeft immers geen prestigieus bod te worden uitgebracht en niet ieder organiserend comité hoeft een beter evenement te organiseren dan de voorgangers.

Kennis van de organisatie blijft behouden
De Spelen vinden nu iedere vier jaar op een andere plek plaats met een ander organisatiecomité. Dat betekent ook dat de comités iedere vier jaar opnieuw het wiel moeten uitvinden, terwijl er net zoveel kennis was opgebouwd bij de organisatie van de Spelen in een bestaande stad. Alle grote topsportevenementen ter wereld bouwen ervaringen op met elkaar, alleen de WK’s, EK’s en de Spelen niet. Waarom kan dat niet gecentreerd worden op één locatie, zodat deze organisatie kan specialiseren?

Vinden de Spelen voortaan iedere vier jaar in het oude Olympia plaats?

Vinden de Spelen voortaan iedere vier jaar in het oude Olympia plaats?

Met andere woorden, de Spelen zijn één keer in de vier jaar in Athene (of zelfs in Olympia?) en de meeste, zo niet alle problemen van het huidige Olympische model zijn opgelost. Feest! Toch? Niet perse. Er komen nieuwe problemen voor in de plaats. Elk voordeel heeft immers zijn nadeel.

Westerse oriëntatie
De Spelen worden waarschijnlijk westers gecentreerd met één vaste locatie, omdat de kans groot zou zijn dat die in één van de westerse landen gekozen zou gaan worden. De charme van de Spelen is juist ook dat het evenement steeds op een andere locatie is, waardoor steeds andere mensen de kans krijgen om het evenement te bezoeken en mee te krijgen.

Onderhoud van de infrastructuur
De vaste locatie van de Spelen wordt opgezadeld met de verplichting om een gigantische infrastructuur in stand te houden in vier tussenliggende jaren, en ook te onderhouden. Dan heb ik het niet over de stadions, maar juist over de hotels, het openbaar vervoer, de wegen, het vliegveld. Deze onderhoudskosten kunnen niet alleen door het gekozen land onderhouden worden.

Geld, geld, geld
Het huidige Olympische model biedt veel financiële voordelen voor het IOC, dat iedere twee jaar de vruchten plukt van de organisatie van een Olympisch evenement. Wil het IOC afscheid nemen van de huidige proposities, dan heeft dat ook financiële impact op de nationale sportbonden. Blijft er minder geld voor de sport over wanneer er wordt gekozen voor een andere opzet?

Er zijn nog andere variaties van dit Olympische model, of compleet andere Olympische modellen denkbaar. Wellicht dat die een aantal van de minpunten in het huidige Olympische model kunnen ondervangen? Houd deze site in de gaten voor de vervolgblogs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.