Strijd tussen FIBA en Euroleague verder opgelaaid

In mei schreef ik op dit blog over het ontstaan van de Europese Basketball Champions League. De Basketball Champions League is een FIBA-competitie, die concurreert met de Euroleague, de hoogste divisie in het Europese basketbal. In tegenstelling tot de Euroleague, moet je je plaatsen voor de Champions League door hoog te eindigen in de competities. Een volledig prestatiegerichte kwalificatie dus, waar enkele ploegen zich in de Euroleague plaatsen door middel van contracten en anciënniteit. De basketbalbonden ondersteunen als lidverenigingen van de FIBA het initiatief van de Champions League en willen graag dat de ploegen hieraan deelnemen, terwijl de clubs (waarschijnlijk veelal uit financiële motieven) soms liever kiezen voor de Euroleague of de competitie daaronder, de Eurocup (eveneens georganiseerd door de Euroleague-organisatie).

AEK uit Athene was zo’n club die ervoor koos om deel te nemen aan de Eurocup, en daarmee de Basketball Champions League links te laten liggen. Dat ondanks de dreigementen van FIBA dat clubs die hiervoor kozen, zouden worden uitgesloten van de nationale competities. Uiteindelijk heeft AEK besloten aan de druk van de FIBA en de Griekse basketballiga toe te geven (nieuwe spelers die waren aangetrokken, mochten door de FIBA namelijk niet worden ingeschreven), en zich uit te schrijven voor de Eurocup (zij het onder publiekelijk protest). Daarmee is deelname aan de Griekse competitie veilig gesteld. Nu wordt deelname van de derde ploeg van Griekenland aan de Basketball Champions League verwacht. Sterker nog; mogelijk wordt de poulefase uitgebreid om AEK een rechtstreekse plaatsing te garanderen.

Niet alleen AEK heeft te lijden onder het politieke spelletje tussen de FIBA en de Euroleague. Het Poolse Zielena Gora, niet lang geleden nog deelnemer aan de Euroleague, heeft een soortgelijk dispuut met de Poolse basketbalbond en lijkt de Eurocup eveneens te gaan verlaten. Partizan kondigde deze week ook al aan de Eurocup te zullen verlaten.

basketbal verlatenHet is onbegrijpelijk dat de FIBA, de wereldwijde bond van het basketbal, een politieke strijd met de Euroleague wil uitvechten ten koste van de basketbalclubs. Door inschrijving van nieuwe spelers te weigeren en deelname aan de nationale competitie bovendien te blokkeren, blijft er geen keuze over voor de ploegen. Die komen in een onmogelijke spagaat, ook al zouden ze misschien liever strijden in een sterkere Euroleague-competitie en bovendien onder financieel aantrekkelijker voorwaarden. Plaatsing voor Europese competities op basis van prestaties in de nationale competities is uiteraard het ideaalbeeld, maar hoeft niet ten koste van alles bereikt te worden. Het basketbal is nu immers het slachtoffer van de move van de FIBA, iets wat nooit en te nimmer zou mogen gebeuren door maatregelen van de overkoepelende basketbalbond.

Bovendien: hoe langer er twee concurrerende Europese competities naast elkaar bestaan, hoe slechter dat is voor het Europese basketbal. Het valt te hopen dat de bestuurders van de Euroleague en de FIBA op relatief korte termijn met elkaar om de tafel gaan, gaan fuseren en deze publiekelijke rel snel ten einde komt. Dat is het beste voor het basketbal. En daar doet zowel de FIBA als de Euroleague het uiteindelijk allemaal voor.

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.