Nederland: zwemland of niet?

In het zwembad heeft de Nederlandse Olympische équipe niet één medaille weten te bemachtigen, iets waar niemand in Nederland op had gerekend. Ondanks de aanwezigheid van een topper als Ranomi Kromowidjojo en gevaarlijke outsiders als Femke Heemskerk, slaagde Nederland er niet in om op een podium te eindigen. Zwemtrainer Patrick Pearson van Kromowidjojo luidt de noodklok. Nadat Joop Alberda, de voormalig technisch directeur, vlak voor de Spelen plotseling opstapte, is het snel tijd voor een vervanger, aldus Pearson op NU.nl.

“We moeten nu snel doorpakken. Ik hoop dat er iemand komt die kennis heeft van de zwemsport, inzicht heeft in talentontwikkeling en weet waar de crux zit. We moeten structureel gaan investeren in talentontwikkeling. Een land als Australië heeft een heel brede basis. Als de ene zwemmer het niet doet, doet de andere het wel. Maar wij hebben geen twee toppers op iedere discipline. We moeten meer Ranomi’s krijgen. De faciliteiten in Nederland zijn allemaal prima, maar wij hebben maar acht betaalde trainers langs de badrand en Australië 1500. We zullen dus meer goede, betaalde trainers moeten krijgen.”

Ik schrik van zo’n quote. Australië heeft ongeveer 21 à 22 miljoen inwoners, Nederland iets meer dan 17 miljoen. Australië heeft 1500 coaches, Nederland 8. Er zijn zat zwembaden in Nederland, maar wordt er actief gespeurd naar talenten? Wordt de zwemsport actief uitgerold onder de Nederlandse jeugd? Volgens mij niet. Natuurlijk staan de budgetten van de KNZB onder druk en zijn we als Nederland afhankelijk van enkele unieke talenten, maar de kans dat deze zullen opstaan wordt door het gebrek van Olympisch succes een stuk kleiner. Pearson heeft gelijk. Een structureel topland heeft structurele talentontwikkeling.

Is Nederland een zwemland, gebaseerd op bovenstaande quotes van Pearson? Als je het mij vraagt niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.