FIFA wil WK uitbreiden naar 48 landen – commercie regeert

Ik schreef inmiddels al enkele episodes over het “nieuwe Olympische organisatiemodel”, waarin ik verschillende opties verken over de organisatie van het mega-evenement van de Olympische Spelen. Waar de Spelen vooralsnog in één stad worden georganiseerd, vergt het WK voetbal ook veel van de organisatie, maar dan van een land. Immers, een voetbalstadion kan niet dagelijks gebruikt worden, in tegenstelling tot veel Olympische locaties. Dat FIFA-voorzitter Infantino aankondigde dat de organisatie verkent of het WK voetbal uitgebreid kan worden van 32 landen naar 48 landen, klinkt mij dan ook als onverstandig in de oren.

In de nieuwe opzet zou een voorronde ontstaan van 32 ploegen, waarvan de winnaar doorstroomt naar het “hoofdtoernooi”, waar zestien geplaatste landen op hen wachten. Met dit proefballonnetje wordt nog eens meer gevraagd van organiserende landen, die vaak al moeite hebben om het huidige speelschema in de stadions in te plannen. Door de voorstellen van Gianni Infantino zullen sommige landen, waaronder Nederland, nooit meer het WK kunnen organiseren, en zullen de eerste organisaties die bestaan uit drie tot vier landen worden ingeschreven. Het lijkt me niet dat dat de bedoeling is.

Misschien duurt het dan ook niet lang totdat we over nieuwe organisatiemodellen van het WK voetbal kunnen schrijven, omdat geen land de organisatie van dit evenement meer wil dragen. Hopelijk denkt de FIFA nog eens flink na voordat het een dergelijk besluit zal nemen en de commercie op deze manier zal laten regeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.