Nieuw proefballonnetje: de Atlantic League

Je kunt er bijna op wachten. Iedere aantal jaren wordt er weer een proefballonnetje opgeworpen door de topclubs uit de middelgrote voetballanden zoals Nederland en België. Een supranationale competitie die tegenwicht moet kunnen bieden tegen de grote Europese competities van Engeland, Duitsland, Italië, Frankrijk en Spanje. Afgelopen week was het na de Euro League, de BeNeLiga en noem de initiatieven maar op weer eens zo ver: plannen voor de Atlantic League lekten uit via FC Kopenhagen.

Spelen Feyenoord, Ajax en PSV binnenkort een uitwedstrijd op één van de andere rode speellocaties?

Spelen Feyenoord, Ajax en PSV binnenkort een uitwedstrijd op één van de andere rode speellocaties?


De Atlantic League
De Atlantic League is een supranationale competitie met daarin clubs uit Nederland, België, Schotland, Noorwegen, Denemarken en Zweden, te weten: Ajax, PSV, Feyenoord, Anderlecht, Club Brugge, Celtic, Rangers FC, Rosenborg BK, FC Kopenhagen, Malmö FF en mogelijk nog Bröndby. Deze clubs zouden uit hun nationale competities moeten stappen en onderling moeten gaan strijden om een “landstitel” voor B-landen. Een onvermijdelijk toekomstperspectief, aldus Andres Hörsholt, directeur van FC Kopenhagen, gezien de plannen voor een nieuwe Champions League, waarin de grote competities meer invloed krijgen ten koste van de kleinere landen.

Hörsholt in BT: “Het is nog te vroeg om over specifieke modellen te praten, maar het debat over een supranationale competitie wordt wel actief gevoerd. Als we nu niet reageren, dan zien we de grootste clubs nog groter en sterker worden en wordt het voor clubs als Kopenhagen steeds lastiger. We moeten voor de toekomst daarom naar alternatieven kijken. We moeten ons als clubs uit kleinere competities daarom blijven doorontwikkelen en in het huidige bestel kan dat niet. Ons model richt zich op een internationaal perspectief, dus ja, dat betekent dat wij en de andere clubs uit de nationale competities zullen stappen. Het is nog toekomstmuziek, maar het kan zeker gebeuren.”

De Euro League
Spelersmakelaar Rob Jansen, in 1999 betrokken bij het initiatief van de Euro League, geeft aan dat de Atlantic League gedoemd is te mislukken. Het vormt namelijk geen oplossing voor het probleem, omdat de Scandinavische markt volgens hem te klein is. Tegenover het Algemeen Dagblad licht hij toe waarom.

Jansen in het AD: “Wij verzekerden ons destijds van geweldige affiches. Zou jij naar Ajax – FC Porto gaan? Of naar Feyenoord – Celtic? Ja, toch? Dat is iets heel anders dan Ajax, Feyenoord of PSV tegen Noorse of Finse clubs. Daar staan de mensen niet voor in de rij. En de grote sponsors al helemaal niet.”

In de plannen voor de Euro League waren grote bedrijven bereid om erin te stappen en waren de topclubs akkoord over een promotie- en degradatieregeling. Pas toen de plannen uitlekten, stopte de uitwerking van de Euro League. De UEFA en de KNVB staken er onder meer een stokje voor. Zonde?

Een supranationale competitie

Persoonlijk ben ik geen tegenstander van gezonde ambitie en innovatieve competitiemodellen. Zo schreef ik op Soccernews.nl al eens een column over de BeNe-Liga. Wel hebben supranationale competities het nadeel dat uitwedstrijden veel lastiger bereisbaar zijn dan in de huidige nationale competities. Bovendien spreekt het affiche Feyenoord – NEC meer aan dat Feyenoord – Bröndby. Zijn de voetbalsupporters wel gebaat bij een dergelijk competitiemodel? (Dat vraagt men zich in Schotland trouwens ook af.) Bovendien is het een gemis dat in het initiatief van de Atlantic League de Portugese competitie niet is meegenomen, aangezien de Portugezen deze competitie extra cachet zouden kunnen geven.

Misschien moeten we toch eens naar onze Zuiderburen kijken. Zij laten in hun competitie tot de helft van het jaar alle clubs spelen tegen alle clubs in de Eerste Klasse. Daarna wordt een tussenbalans opgemaakt, waarna de competitie wordt voortgezet met de top-zes onderling (en twee andere play-offs). Een vergelijkbaar idee: is het geen optie dat de deelnemende landen na één seizoenshelft hun beste clubs afvaardigen naar de Atlantic League, waar het seizoen vervolgens wordt afgemaakt, en ploegen zich via de Atlantic League kunnen plaatsen voor Europees voetbal?

Het wordt interessant om te zien of de “B-landen” in de komende decennia tot overeenstemming kunnen komen over een innovatief competitiemodel in het Europese voetbal, en of dat model ook daadwerkelijk financieel en competitief kan concurreren met de Premier League, de Bundesliga en de Primera Division. Ten slotte, misschien wel het belangrijkste, ben ik benieuwd of onze supporters zich iets zullen aantrekken van tegenstanders in de Atlantic League. Ik vraag het me af, maar misschien hebben we financieel en sportief wel geen keuze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.