Project #Break2: geniale marketing van Nike

Het wereldrecord op de marathon onder de twee uur krijgen. Het is een doel waarover in sportkringen zeer regelmatig wordt gediscussieerd en geschreven, en waar veel onderzoek naar wordt gedaan. Is het überhaupt mogelijk om de 42 kilometer en 195 meter onder de 2 uur hardlopend af te leggen? En zo ja, wanneer is de mens zover? Het huidige wereldrecord van Dennis Kimetto is in 2014 gelopen tijdens de marathon van Berlijn en staat op 2.02.57, wat betekent dat er nog bijna drie minuten van deze tijd af moeten. Geen kleine opgave.

Afgelopen week lanceerde Nike het Project Break2, waarmee de sportkledinggigant met de drie toplopers Eliud Kipchoge (Kenia), Lelisa Desisa (Ethiopië) en Zersenay Tadese (Eritrea) komend voorjaar al een gooi wil doen naar een tijd onder de twee uur. Zelf verklaart Nike dit ambitieuze project als inspiratie voor wat de mens allemaal kan. Bijzondere prestaties worden neergezet wanneer de ambitie hoog is.

In 1954, Sir Roger Bannister ran the first four-minute mile. Bannister didn’t just break a record; he redefined what athletes were capable of and inspired confidence in others to do the same.

This great story reminds us that inspiration — complete belief in an impossible goal — is at the core of human potential. After all, as Bill Bowerman, Nike’s co-founder and legendary track coach, once said, “The real purpose of running isn’t to win a race, it’s to test the limits of the human heart.”

Website Nike

Daarnaast geeft Nike aan dat deze recordpoging veel positieve impulsen gaat geven aan de producten die Nike ontwikkelt. Het onderzoek dat gepaard gaat met het terugbrengen van het wereldrecord kan daar immers ook op toegepast worden.

Belangrijker nog dan het verleggen van de menselijke grenzen en de positieve gevolgen voor de productontwikkeling, is Break2 ook een fenomenale marketingstunt van Nike. Er zijn immers geen mededelingen gedaan over hóe de recordpoging dan gaat plaatsvinden. Is het op een besloten parcours? Is het tijdens een wedstrijd? Gaat het record ook officieel gelden of zijn de omstandigheden dermate perfect dat het record niet telt? (In 2011 werd het wereldrecord gebroken in de Boston Marathon, maar die tijd heeft nooit officieel geteld). Omdat op deze vragen geen antwoord is gegeven, wordt er welig gespeculeerd in hardloopkringen over de manier waarop de recordpoging gaat plaatsvinden.

De ontwikkeling van het wereldrecord op de marathon. Bron: https://en.wikipedia.org/wiki/Marathon_world_record_progression


Parallel aan Break2 loopt ook het Project Sub2, dat door Britse wetenschappers wordt geleid. In dit project wordt vooral gekeken naar trainings- en voedingsmethoden van de atleten om tot optimale prestaties te komen. De kennis over het lopen van toptijden neemt nog steeds toe. Zo bleek uit onderzoek eerder dit jaar dat voor een optimale prestatie de buitentemperatuur koeler moet zijn dan voorheen aangenomen.

Het zou een fantastische prestatie zijn als Nike erin slaagt om in 2017 het wereldrecord scherper te stellen dan 2 uur rond. Of het gaat lukken? Dat blijft afwachten, maar de aankondiging van de poging heeft al zoveel positieve nieuwswaarde opgeleverd dat Project Break2 voor de topmensen van Nike al geslaagd zal zijn, zonder dat er ook maar één meter van een nieuw record is gelopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.