2016: het jaar van het Grote Geld van China

Het jaar 2016 was in het voetbal zonder twijfel het jaar van Cristiano Ronaldo, die veel won van wat er te winnen viel. Real Madrid liet zich kronen tot winnaar van de Champions League en wereldkampioen, Ronaldo won de titel van beste voetballer van het jaar. Portugal won het EK van de middelmatigheid, na in de poulefase als derde met drie gelijke spelen toch te zijn doorgegaan. Toch moeten we ons het afgelopen jaar niet herinneren als het jaar van Ronaldo; het was het jaar van de Chinese Draak.

De Chinese competitie is in opkomst; de Chinezen hopen het niveau van hun eigen nationale team op te krikken door dure buitenlanders (met name Zuid-Amerikanen) naar hun competitie te trekken. Waar dat begon met artiesten die minder bekend zijn bij het grote voetbalpubliek worden nu ook echte topspelers naar China getransfereerd. In januari vertrok Ramires van Chelsea rechtstreeks naar China, evenals Gervinho van AS Roma. In deze januarimaand was de Chinese hoogste divisie ook de competitie die het meeste transfergeld spendeerde, met uitzondering van de Premier League. Afgelopen zomer vertrok voormalig Feyenoord-spits Graziano Pellè naar China, terwijl hij net zeker leek van een basisplaats in het Italiaanse nationale elftal. En als klap op de vuurpijl werd deze winter de 25-jarige spelmaker Oscár voor liefst 60 miljoen euro losgeweekt van Chelsea, waarna Sjanghai Shenhua het nog bonter maakte door 84 miljoen euro neer te tellen voor de op zijn retour zijnde Carlos Tévez, die liefst 720.000 euro per week gaat verdienen en daarmee de bestbetaalde voetballer ter wereld werd.

Gezien deze astronomische bedragen zal Tévez ook niet de laatste speler zijn die naar het Verre Oosten vertrekt. Het wordt interessant om te zien hoe de Chinese clubs zich gaan ontwikkelen, bijvoorbeeld in de strijd op het WK voor clubteams, en bovendien of het Chinese nationale team een positieve ontwikkeling door zal maken. Zoals op Europees niveau ook keer op keer wordt aangetoond, maken de meest vermogende clubs de dienst uit. Of dat in de toekomst ook voor de Chinese clubs zal gaan gelden is de vraag. De oliemiljoenen van Saudische sjeiks betekende ook geen betere voetbalcompetitie. Echter, in China wordt zoveel betaald dat spelers in de bloei van hun carrière, zoals Oscár en in mindere mate Pellè, de overstap maken. Mijn beste gok? De Chinese markt gaat ook de voetbalwereld veroveren. Ronaldo durft het nu nog niet aan, zelfs niet voor een salaris van 100 miljoen euro en een transfersom van 300 miljoen euro… maar is dat een kwestie van tijd?

We staan aan de vooravond van een revolutie. 2016 was het jaar van de Chinese Draak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.