Les Bleus: een andere geschiedenis van Frankrijk

De documentaire Les Bleus: een andere geschiedenis van Frankrijk is momenteel te zien op Netflix. Ik koos er gisteravond voor om deze documentaire aan te zetten, en daar kreeg ik geen spijt van. De documentaire is een kijktip omdat de onlosmakelijke verbinding van sport met nationalistische gevoelens, maar ook van sport met politiek in Frankrijk wordt benut om de maatschappelijke problemen van Frankrijk bloot te leggen.

Les Bleus richt zich op het Franse nationale voetbalelftal en beschrijft daarin de afgelopen twintig jaar. Twintig turbulente jaren, die leidden van de wereldtitel en Europese titel tot de kopstoot van Zidane in de WK-finale, de staking van het team onder Raymond Domenech en de relletjes rondom Karim Benzema. De ontwikkeling van het nationale team wordt gekoppeld aan de ontwikkelingen die tegelijkertijd plaatsvinden in de maatschappij. En niet zonder reden; de wereldtitel van 1998 werd door de Fransen opgehangen aan het ideaal van “Black, blanc, beur“, een ideaal dat de gemengde Franse maatschappij voorstelde. Enkel dankzij immigranten van overal ter wereld, die zich verenigden bij Les Bleus, kon Frankrijk immers de wereldtitel veroveren.

De afgelopen twintig jaar zagen we echter ook rellen in de banlieues. We zagen racistische opmerkingen van hoofdtrainer Laurent Blanc, die het aantal spelers met een dubbel paspoort in de Franse nationale selecties wilde maximeren. Tot woede van zijn oud-ploeggenoot en mede-wereldkampioen Lilian Thuram, waardoor het ideaal van “Black, blanc, beur” niets meer bleek dan een illusie. En we zagen de aanslagen op Charlie Hebdo en op Parijs, zelfs op het nationale stadion tijdens een wedstrijd van Frankrijk.

En die aanslagplegers hadden het Franse elftal in 1998 nog de wereldtitel zien winnen. De mythe lag in diggelen. Een integratiemythe, die na het WK voetbal als een bedekkende deken over de breuklijnen in de maatschappij werd gelegd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.