Planet FIFA: Een geschiedenis van corruptie

Afgelopen week heb ik via Netflix de documentaire Planet FIFA gezien. Een interessante documentaire, die het beste kan worden gezien als geschiedschrijving van de corruptie bij de FIFA. Opvallend genoeg is de trailer niet online te vinden (toeval?), maar Moviemeter heeft wel een pagina aan dit verhaal gewijd.

In Planet FIFA wordt de geschiedenis van de internationale voetbalfederatie omschreven. Hoe de FIFA begonnen is in een achterkamertje in Parijs, met slechts enkele leden – de voetbalbonden van Europa. Hoe de voetbalbond het voetbaltoernooi van de Olympische spelen mocht organiseren, tot dat moment het enige mondiale voetbaltoernooi. Hoe de FIFA vervolgens het WK organiseerde en hoe dat WK in sneltreinvaart explodeerde qua populariteit. Hoe die populariteit werd uitgenut door grootschalige wereldwijde sponsorsamenwerkingen met Coca-Cola en Adidas, waarbij met name die laatste partij geen goede pers ontvangt door de zweem van vriendjespolitiek die rond deze samenwerking hangt. Hoe FIFA-voorzitters hun machtsbasis rondom verkiezingen wisten te verwerven, met name bij de Afrikaanse voetballanden, omdat de Europese voorzitters uit het verleden een hooghartige houding aannamen tegen de Afrikaanse landen. Hoe Joao Havelange de voorzittershamer wist te bemachtigen en FIFA als gevolg van de televisierechten uitgroeide tot een miljardenbedrijf. Het enige bedrijf dat er in slaagt om nationale wetgeving plat te leggen.

En hoe Sepp Blatter als rechterhand van Havelange, na een machtsstrijd met zijn leermeester, samen met Michel Platini de macht grijpt, en door cadeaus uit te reiken aan kleinere voetballanden (met name in Afrika) zijn machtsbasis weet te behouden. Klap op de vuurpijl is nog de beschrijving van de organisatie die vanuit de oud-CEO van Adidas is opgericht om televisierechten te verkopen. De film eindigt weliswaar met de arrestatie van vele FIFA-topmannen als gevolg van het onderzoekswerk van de FBI, maar door het overweldigende bewijs en de stinkende vislucht die van de verhalen afkomt, blijft de vraag wel achter; hoe kan het dat hier niet harder wordt ingegrepen? Hoe kan het dat deze situatie nog steeds niet veranderd wordt? Hoe kan het dat dit in één van de grootste wereldwijde organisaties, die zo’n grote invloed heeft in de rechtsstaat van grote landen, toch zo mis blijft gaan?

Het maakt de documentaire Planet FIFA een schreeuw om ethisch goed sportbestuur. Laten we hopen dat vele sportbestuurders deze documentaire zien, en deze schreeuw dagelijks in hun werkzaamheden beantwoorden, opdat excessen zoals bij de FIFA niet opnieuw kunnen ontstaan in de toekomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.