Luis Enrique zoekt ontwikkeling – zelfs buiten het voetbal?

Een kleine drie weken geleden pakte FC Barcelona de winst in de Spaanse beker. Als coach stond toen nog Luis Enrique langs de lijn, die op dat moment reeds zijn vertrek had aangekondigd. Na Pep Guardiola de volgende jonge trainer die vanuit de jeugd van FC Barcelona was opgeklommen naar het eerste elftal, die na enkele jaren de hoofdmacht te hebben getraind klaar is voor een nieuwe stap.

Klaar voor een nieuwe stap? Ja, want Luis Enrique is één van de exponenten van de “nieuwe toptrainer”, die zelfs bij top presteren niet langer dan vier seizoenen een club zal trainen. Niet omdat ze de club niet meer interessant vinden, zich er niet meer thuis voelen, ontevreden zijn over spelers of bestuur; nee ik heb het over de trainers die op zoek zijn naar nieuwe uitdagingen, nieuwe omgevingen en verse indrukken. Guardiola toog naar Duitsland, na een jaar een sabbatical te hebben gehad. Enrique weet nog niet wat hij zal doen, maar zet de deur wagenwijd open voor nieuwe ervaringen.

“Ik weet nog niet wat ik ga doen, maar ik sta eigenlijk overal voor open. Ik sluit niet eens uit dat ik binnen een andere sport ga werken. Alles hangt af van de aanbiedingen die ik krijg. Ik zie mezelf wel bij een andere club werken, ik denk dat ik dan ook goed kan presteren.”

Uiteraard is dit niet nieuw. Ook in het verleden gingen spelers en coaches op zoek naar nieuwe clubs, vaak ook vanwege de financiële vergoedingen of ambitie. Het interessante vind ik dat zowel Guardiola als Enrique enkel op zoek is naar ontwikkeling, en daar heel bewust mee bezig is en op basis daarvan carrièrekeuzes maakt. Het tweetal is uiteraard financieel onafhankelijk en kan het zich daarom ook permitteren enkel hiernaar te kijken. Zelfs een uitstapje naar een andere sport wordt daarbij niet uitgesloten, een beweging die over het algemeen vaker vanuit een andere sport naar het voetbal wordt gemaakt, maar meestal niet andersom. Het mooie? Een andere sport kan daarvan ook profiteren. Bovendien past dit ook in lijn met de situatie in het bedrijfsleven, waarin de werknemer van tegenwoordig ook iedere drie jaar van baan wisselt. Bedrijven maken daar zelfs beleid op.

Luis Enrique en Pep Guardiola ook. Benieuwd of een andere sport slim genoeg is om daarvan te profiteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.