Handbalverbond groeit door handbaldames

Het belang van een vlaggenschip van een sport op nationaal niveau in de vorm van de Oranjeploeg kan niet onderschat worden. Bert Kragtwijk gaf dat eerder op deze site al aan in het kader van de nationale mannen basketbalploeg. Voor de Atletiekunie heeft Dafne Schippers de status van vlaggenschip, met als adjudanten Sifan Hassan en Churandy Martina. In het geval van het Handbal Verbond (NHV) is de nationale damesploeg hét uithangbord.

Het is in het licht van de populariteit en het succes van de handbaldames dan ook geen verrassing dat vandaag bekend werd dat het ledenaantal van het Handbalverbond met vier procent is toegenomen, van 50.000 leden naar 52.000 leden. Danny de Ruiter, hoofd verenigingsservice binnen het NHV, geeft tegenover Handbalinside.nl een reactie.

“Met een groei van zo’n vier procent vallen we als bond behoorlijk op. De meeste teamsporten hebben momenteel namelijk te maken met een ledendaling. Ook vorig seizoen hadden we al een lichte stijging. Deze is nu verder doorgezet en bovendien versterkt. (…) Natuurlijk heeft de aandacht door de prestaties van de Oranjedames een positief effect. Meer kinderen hebben handbal op TV gezien of erover gehoord. Dat leidt tot meer bekendheid en interesse. Onze lokale handbalverenigingen verdienen ook alle credits, want daar vindt de echte ledenwerving plaats. Het NHV ondersteunt de verenigingen met kant-en-klare producten en projecten. Zo hebben we een speciale webpagina waar kinderen gratis een proeftraining op kunnen aanvragen. De aanvraag wordt doorgezet naar een lokale vereniging, die vanaf dat moment het stokje overneemt.”

In het najaar was ik bij één van de handbalinterlands die de dames in de voorbereiding op het WK afwerkten in Eindhoven. Hoewel niet alle grote namen aanwezig waren, viel de populariteit van de dames bij de jongste jeugd op. Bovendien viel op dat het NHV goed had nagedacht over de organisatie van deze wedstrijden. Rondom de wedstrijden was voor zowel jong als oud veel te doen en de jongste jeugd kon zich na de wedstrijden rond de dames verdringen voor handtekeningen.

Sowieso worden de handbaldames goed “vermarkt” en in de media weggezet. En dan bedoel ik niet noodzakelijkerwijs Estavana Polman door haar relatie met Rafael van der Vaart, maar wel de populariteit van de sympathieke en spontane Tess Wester. En de invloed van een Yvette Broch op de jongste meisjesjeugd, die van model naar handbalinternational ging, kan ook niet worden onderschat. Broch laat hiermee zien dat je ook topsport kunt bedrijven, fanatiek kunt zijn en alles kunt doen om te winnen, maar dat je er ook nog leuk kunt uitzien. Hopelijk heeft dat een positief effect op de sportdeelname van veel jongere meiden.

Je hoeft je niet erg te verdiepen om te zien dat het NHV goed gebruik weet te maken van de populaire en succesvolle Nederlandse handbaldames. De stijgende ledentallen zijn dan ook geen verrassing, maar daarvan een logisch gevolg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.