Het wielrennen innoveert!

Het wielrennen innoveert. Enkele weken geleden schreef ik over de Hammer Series, waarin een paar wielerploegen de handen ineen hebben geslagen om te experimenteren met nieuwe wedstrijden. Wielrennen is een sport dat te kampen heeft met een vergrijzend publiek, en nog maar lastig kan inspelen op de jeugd die spektakel en snelheid verlangt, en een kortere spanningsboog kent.

Ook in de grote wielerrondes kampt men met deze problemen. De wielerploegen krijgen steeds meer controle over de wedstrijd omdat er steeds meer data beschikbaar is. Zo houden de sprintersploegen de vlakke etappes in hun greep en zijn ontsnappingen bijna niet meer mogelijk, terwijl in de bergen Team Sky van Chris Froome de wedstrijd controleert door enkel te trappen op wattages die het voor andere renners onmogelijk maken om weg te springen. Enkele weken geleden besloot de PCC, de Professional Cycling Council, tot inkrimping van de ploegen van 9 naar 8 renners. Op verzoek van de wielerrondes zelf, die nu ook meer ploegen tot de wedstrijd willen toelaten.

Hoewel een bescheiden inkrimping ben ik benieuwd of dit invloed heeft op het koersverloop. Het is één van de manieren om het wielrennen naar de nieuwe tijd te trekken en experimenteren kan daarin alleen maar goed zijn. Wellicht volgt later verdere inkrimping? De grote rondes zullen in ieder geval vanaf de Giro in 2018 met ploegen van 8 starten.

Overigens viert de commercie ook hoogtij. De Tour gaat volgend jaar een week later van start vanwege het WK voetbal in Rusland. Door de wielerkoers niet gelijktijdig te laten plaatsvinden hoopt de organisatie meer TV-toeschouwers te trekken. Benieuwd wat dat voor effecten heeft. Wordt het combineren van de Giro en de Tour nu gemakkelijker, door de extra week rust? Het wordt afwachten.

Maar het wielrennen vernieuwt, en dat is goed nieuws voor de sport.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.