Eredivisie: Onderling data delen is een stap vooruit

Eredivisieclubs delen data“. Die kop trok direct mijn aandacht. En niet zonder reden. Sport is een bedrijfstak waarin ontzettend veel gegevens geregistreerd kunnen worden, maar waarin deze gegevens lang niet altijd even intensief gebruikt worden, terwijl er wel een relatief voordeel mee kan worden behaald. Denk maar aan “Moneyball“, waarvan de verfilming van het gelijknamige boek door Louis van Gaal nog werd gekozen als film na “Zomergasten”. Juist daarom is het zo mooi dat nu wel deze weg wordt ingeslagen. Wat gaat er gebeuren? Alle Eredivisieclubs leggen geld bij elkaar om alle data van alle wedstrijden vast te leggen en te registreren. Afhankelijk van het abonnement dat de club afsluit, krijgt de club toegang tot alle data of enkel van de eigen club.

Op het oog is de voetbalwereld conservatief, en toegegeven, de ontwikkeling al deze data samen te verzamelen loopt niet voorop in de sportwereld. Wielrennen, maar ook honkbal of basketbal, zijn als sport veel meer gewend om gebruik te maken van data. Toch is de onderstroom in het voetbal aan het veranderen. Waar aan de oppervlakte nog veel gemopper hoorbaar is van oudgedienden die een romantisch (of naïef?) beeld hebben dat dit soort innovaties het verschil niet kan maken, wordt op de achtergrond wel gewerkt aan dit soort projecten. Ook in de voetbaljournalistiek komt steeds meer aandacht voor data. Deze week werd zelfs bekend dat Pieter Zwart toe zal treden tot de hoofdredactie van Voetbal International.

Naast deze stap naar het heden, is het ook interessant om te zien dat de clubs in dit project de handen ineen slaan. Juist terwijl met data het verschil kan worden gemaakt met concurrenten. In veel andere gevallen, denk aan de verdeling van TV-gelden of de hervorming van de competitieopzet, lukt het de clubs niet tot overeenstemming te komen. Het eigenbelang telt dan vaak toch boven het belang van de sector. Wellicht dat de centrale verzameling van data een startpunt kan zijn om meer als competitie te denken, in plaats van als club.

Ik ben benieuwd of de dataverzameling zal leiden tot nieuwe inzichten en een andere manier van voetbal. Pieter Zwart legde in de documentairereeks van de NOS, “De Staat van Oranje“, al bloot dat Oranje op een ouderwetse manier voetbalt. Misschien dat dat ook wel geldt voor onze teams in de Eredivisie. En als dat inzichtelijk wordt gemaakt door de gezamenlijke dataverzameling, en dat een kleine bijdrage kan leveren aan de weg omhoog voor het Nederlandse voetbal, dan is dat al pure winst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.