De NBA verovert de wereld: te beginnen met Afrika

Eigenlijk is het niets nieuws: de Amerikaanse basketballiga NBA verovert de wereld. Al geruime tijd worden er af en toe wedstrijden georganiseerd tussen NBA-teams overal over de wereld, soms ook wedstrijden tussen NBA-ploegen en ploegen uit Europa, Australië of Zuid-Amerika, en de jaarlijkse NBA Africa-wedstrijd. Maar een hele competitie? Dat is nieuw. Toch gaat het gebeuren. Aan het begin van 2020 moet de NBA Afrika League het levenslicht zien.

Heel gek is het niet, want er vindt al jaarlijks een NBA Africa wedstrijd plaats. Nu moet dat worden uitgebreid tot een competitie op het Afrikaanse continent, bestaande uit twaalf teams. Er zal in ieder geval een team worden afgevaardigd uit Angola, Egypte, Kenia, Marokko, Nigeria, Rwanda, Senegal, Zuid-Afrika en Tunesië, en er zullen niet meer dan twee teams uit één land deelnemen. Kwalificaties vinden later dit jaar plaats. Er is alvast steun genoeg, want zowel de internationale basketbalfederatie FIBA als de NBA zullen financieel bijspringen. Met name op het gebied van infrastructuur. Ook het schoenenmerk van Michael Jordan heeft al aangegeven een steentje te willen bijdragen, en ook is bekend dat oud-president Barack Obama een rol wenst. Welke rol dat precies wordt, is nog afwachten, maar hij liet zich al positief uit over het evenement:

“Through sport, if you put in effort, you will be rewarded.”

Financiële of sportieve ontwikkeling?

De cynici zullen al wel klaarstaan om te zeggen dat de NBA dit puur doet uit financieel gewin en economische potentie van het Afrikaanse continent. En laten we wel zijn, dat zal ook een belangrijke drive zijn achter de keuze voor de competitie in Afrika. Toch kiest de NBA niet voor de gemakkelijkste weg. Dan was het immers voor een competitie in Azië gegaan, want de markten in Azië zijn veel groter en behoeven bovendien veel minder ontwikkeling. Er lijkt dan ook een tweede, meer altruïstisch motief te zijn aan het initiatief in Afrika. NBA-Commissioner Adam Silver:

“The Basketball Africa League is an important next step in our continued development of the game of basketball in Africa. Combined with our other programs on the continent, we are committed to using basketball as an economic engine to create new opportunities in sports, media and technology across Africa.”

Basketbal als het vliegwiel van economische voorspoed op het Afrikaanse continent. De NBA gaat daar een bescheiden bijdrage aan leveren. En daar is helemaal niks mis mee!

Het economische model van de NBA

Veel sporten kunnen iets leren van de NBA. In mijn gesprek met Iwan Spekenbrink van Team Sunweb voor mijn boek “Gaan voor Goud” gebruikte hij het als voorbeeld voor de ontwikkeling van een mondiale wielercompetitie. In het wielrennen ligt er op dit moment onevenredig veel macht bij de organisatiebureaus van de grote wedstrijden, en komen ploegen en wielrenners er vaak bekaaid mee af. De NBA is echter een samenwerkingsverband van de clubs, die gezamenlijk de touwtjes in handen hebben. Dat zorgt ervoor dat zij gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor de kwaliteit van de competitie, de onderlinge machtsverhoudingen en de economische initiatieven. Daardoor trekken de clubs zich aan elkaar en aan de competitie op. De Engelse Premier League is daar in het voetbal mee vergelijkbaar, al profileren de voetbalclubs zich meer en vaker als individueel merk. Het Europese basketbal probeert dit op te zetten met de Euroleague, maar door de cultuurverschillen op het Europese continent en de conflicten die de Euroleague heeft met de FIBA, vervalt het Europese basketbal nog te vaak in onderling gedoe.

De NBA daarentegen is een mondiaal merk van zichzelf, en de teams vormen een blok.

En dat merk wil zich ontwikkelen. Natuurlijk zijn de clubs op zoek naar nieuwe markten. Niet alleen voor economisch gewin, maar ook voor ontwikkeling van de sport. In Afrika is er veel potentie: de basketbalsport is er populair en er breken steeds meer spelers van Afrikaanse afkomst door. Bovendien is de voorspelde economische groei en de bevolkingsgroei op het continent gigantisch. Het ontwikkelen van de sport is bijna een no brainer als je beziet hoeveel winst er te behalen is. Doordat de clubs zich hebben verenigd en de NBA in gezamenlijkheid opereert, slaagt het er nu in om een nieuwe competitie over een heel continent uit te rollen. En dat is een knappe prestatie.

Meer weten over het economische model in het wielrennen, de organisatie van grote sportevenementen en de meerwaarde van dit soort evenementen voor een sport? Koop dan mijn boek Gaan voor Goud. Het wordt zonder verzendkosten thuisbezorgd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.