De economische waarde van topsportevenementen

“Ik durf de businesscase wel te maken dat je topsportevenementen altijd kunt terugverdienen. De Olympische Spelen is een hele complexe casus om te berekenen, maar zeker andere evenementen als WK’s, EK’s, en ook voetbalevenementen kunnen renderen.”

Dat zei Peter Sprenger (voorzitter van de Nevobo) vorige maand op de boekpresentatie van mijn boek “Gaan voor Goud”. Een ambitieuze uitspraak, want de organisatie van grote sportevenementen wordt wereldwijd vaak in verband gebracht met het grote geld, corruptie en allerminst met een sluitende businesscase.

Financiële businesscase, welteverstaan. De maatschappelijke businesscase durf ik op een bierviltje bijna nog te maken. Mits goed ingezet, kunnen grote sportevenementen een grote impuls geven aan de beleving van sport. Charles van Commenée, die als technisch directeur aan de Britse atletiek was verbonden ten tijde van de Olympische Spelen van Londen in 2012, benadrukt in “Gaan voor Goud” bijvoorbeeld de grote hoeveelheden vrijwilligers die betrokken zijn bij zo’n evenement en die achteraf veelal ook betrokken blijven bij de sport. Daarnaast biedt een evenement zoals de Olympische Spelen vele kansen voor “activatie” op het gebied van sport: het vormt een onmisbare kans om kinderen in beweging te krijgen. Die kans moet je grijpen. Dat staat nog los van de kracht van het voorbeeld, in de vorm van de sporticonen waar kinderen tegenop kunnen kijken. Die combinatie van activatie en stimulans zorgt op de (middel)lange termijn voor maatschappelijke besparingen: jong geleerd is oud gedaan, mensen zullen blijven sporten, en hoe meer mensen in beweging zijn, hoe minder kosten er gemaakt moeten worden in de gezondheidszorg. De preventieve werking van beweging die voor veel ziektes geldt, is immers geen geheim.

Toch is er ook een positieve financiële businesscase te maken. Het WK voetbal werd in de zomer van 2018 in Rusland georganiseerd en ging weliswaar gepaard met hoge kosten, maar zorgde ook voor een groei van de Russische economie. Met name de horecasector maakte een fikse groei door in 2018 (+6,1%). Een eerdere studie van SEO analyseerde ook al de kosten en baten van een eventueel WK voetbal in Nederland en België, en kwam met een minder zwart-wit verhaal, maar bepleitte allerminst dat de organisatie van een WK voetbal per saldo geld hoeft te kosten. Zeker niet, wanneer “zachte” baten worden meegerekend.

Dat geldt ook voor het WK volleybal voor dames dat in 2022 in Nederland wordt georganiseerd. Nederland haalde dat toernooi enkele maanden geleden binnen, waarmee dat het grootste sportevenement in Nederland zal zijn sinds het EK voetbal in 2000. Het is in ieder geval een ambitieus project, want niet alleen worden Ahoy in Rotterdam en Omnisport Apeldoorn omgetoverd tot grote volleybalhallen, maar ook zal het finaleweekend in het Gelredome worden afgewerkt, als het goed is voor 30.000 volleybalfans. Bovendien heeft de Nevobo uitgesproken dat het belangrijke maatschappelijke doelen na zal streven rondom het evenement:

“De betrokken overheden en de volleybalbond verbinden aan het WK 2022 ook diverse maatschappelijke ambities. Zo maken de promotie van gezonde voeding, het professionaliseren van volleybalverenigingen en vele side-events, gericht op grootschalige participatie en betrokkenheid, deel uit van de aanpak.”

Winstgevendheid is niet alles. Sport heeft meerwaarde en topsport heeft meerwaarde, en dan mag er ook maatschappelijk geld aan worden uitgegeven. Er zijn heel mooie maatschappelijke doelstellingen door middel van topsport na te streven, zonder de torenhoge investeringen die een land als Rusland heeft moeten doen. Het kan een tandje zuiniger en slimmer. Daardoor is een hoge businesscase sneller sluitend te maken.

Dat maakt investeringen in sportevenementen van nog grotere meerwaarde voor de Nederlandse samenleving. Mits slim en kostenefficiënt georganiseerd. Eigenlijk is het dan een no-brainer dat grote sportevenementen meerwaarde hebben voor onze samenleving, en dat de overheid erin zou moeten investeren. Zoals Peter Sprenger zei tijdens mijn boekpresentatie:

“En dan kun je altijd nog vragen: moet de overheid extra in sport investeren? Ja. Echt waar. Anders zijn topsportevenementen in de hoogste categorie echt niet meer mogelijk. In ieder land, of het nu democratisch of niet democratisch is, investeert een overheid mee in het totale nationale belang. Daartoe behoort ook sport.”

Een duidelijke oproep aan de Nederlandse overheid en de Nederlandse sport. Wat is de visie achter de organisatie van topsportevenementen? Laten we iedere twee tot vier jaar een groot sportevenement naar Nederland halen. Niet met de Spelen als doel, niet met economisch gewin als doel, maar op een slimme manier: met positieve maatschappelijke impact als doel.

Meer weten over de organisatie van grote sportevenementen en de meerwaarde van dit soort evenementen voor een sport? Ook weten of de organisatie van de Olympische Spelen in Nederland haalbaar is? Koop dan mijn boek Gaan voor Goud. Het wordt zonder verzendkosten thuisbezorgd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.