Breaking2: over de symbiose tussen wetenschap, topsport en mens

Eliud Kipchoge is niet in ieder sporthuishouden een household-name. En dat is jammer. Deze Keniaan wint immers vrijwel iedere marathon waar hij aan deelneemt, hoe sterk bezet het deelnemersveld ook is. Met een metronomische precisie weet hij toptijden aan elkaar te rijgen en wedstrijden te winnen. Dat maakt hem de grootste marathonloper allertijden en het was dan ook geen verrassing dat Kipchoge geselecteerd werd voor het Breaking2-project, twee jaar geleden door Nike georganiseerd. In dit project werden drie toplopers, waaronder Kipchoge, klaargestoomd voor het lopen van een marathon onder de 2 uur. Een magische grens in de atletiek, die nog niet doorbroken is.

In het Breaking2-project zou geen officieel wereldrecord gelopen worden, maar werden optimale omstandigheden gecreëerd om een toptijd neer te zetten. Zo werd er over een gesloten parcours gelopen en waren er voortdurend hazen die optimaal de lopers uit de wind dienden te houden. In de documentaire die hierover is gemaakt, is goed te zien welke rol de wetenschap speelt bij het lopen van een topmarathon. De houding van de lopers wordt bestudeerd, hun voedingspatroon en hun trainingspatroon. Toch is in de documentaire goed te zien dat de wetenschap zeker niet alles beheerst.

Hoewel gegevens belangrijk zijn, verzucht één van de wetenschappers op bepaald moment dat hij geen cijfermatige onderbouwing kan verzinnen voor mentale kracht. Kipchoge weet zichzelf namelijk voortdurend tot het uiterste te pushen, een kwaliteit die niet te meten is. Bovendien is het uiteindelijk aan de lopers zelf om de instructies van wetenschappers op te volgen en te gebruiken. Zo blijkt de wereldrecordhouder op de halve marathon Zersenay Tadese, die ook is geselecteerd voor Breaking2 en een PR van 2 uur 10 minuten op de marathon had, nooit te drinken tijdens een marathon. Een simpele bevinding met grote gevolgen: er is immers wetenschappelijk bewijs dat dat minuten kan schelen op je eindtijd in een marathon. Een wonder dat iemand zonder te drinken een tijd van 2 uur 10 weet neer te zetten! Maar het is uiteindelijk aan de loper om deze kennis ook toe te passen. In Breaking2 leidt deze bevinding bij Tadese tot een verbetering van zijn persoonlijke record van minuten.

Hoewel Breaking2 niet tot een tijd sneller dan twee uur heeft geleid, is de documentaire zeer interessant om te kijken. Niet alleen door de wetenschappelijke kennis en hoe die wordt toegepast, maar ook door de kracht van Eliud Kipchoge. Hij zou in Breaking2 uiteindelijk de snelste tijd lopen met 2:00:25. In de navolgende jaren verbeterde hij ook het officiële wereldrecord in Berlijn. Tijd voor een nieuwe uitdaging dus. In september/oktober van dit jaar gaat Kipchoge samen met sponsor Ineos een nieuwe poging wagen om onder de twee uur te lopen. Hij gelooft namelijk dat niets onmogelijk is.

“Running the fastest ever marathon time of 2:00:25 was the proudest moment of my career. To get another chance to break the magical two-hour mark is incredibly exciting. I always say that no human is limited and I know that it is possible for me to break this barrier.”

Eliud Kipchoge, Ineos.com

En gezien de prestaties van deze Kipchoge, geloof ik ook dat het voor hem zeker niet onmogelijk is. Kijk de documentaire, leer ervan en raak geïnspireerd. Breaking2 geeft een interessant inzicht in de topsport, in de wetenschap en in de mens. Met als hoogtepunt een inkijkje in de werkwijze van de grootste marathonloper aller tijden.

Meer weten over de weg naar de absolute top? Lees dan Gaan voor Goud. Het komt zonder verzendkosten naar je toe!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.